Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се прави на 40 дена от смъртта на покойника?

23 август 2023, 18:22 часа

За християните деветият и четиридесетият ден от смъртта са важни дати в пътя на покойника към отвъдното. Смята се, че 40 дена след смъртта душата все още се намира на земята и след този ден се премества в отвъдното. Затова 40-ият ден след смъртта е специален и възпоменанието е задължително.
През първите 40 дни след смъртта помен се прави на 3-тия, 9-тия, 20-тия и 40-тия ден. След като душата намира покой в отвъдното на 40-тия ден, помени се правят по-рядко - на 3-ти, 6-ти, 9-ти месец и на годишнината от смъртта.

Помен

На 40-тия ден след смъртта се събират най-много хора, обикновено всички, които са присъствали на погребението. Чете се молитва от свещеник и символично се заравнява гроба. До този момент гробът е могила. По това пресният гроб се отличава от останалите християнски гробове. Дава се втори курбан. Първият курбан се дава на погребението, а последният - на помена на една година. Извършва се традиционното преливане с вода и вино.

Пере ли се след погребение?

Храна

Раздава се разнообразна храна, сред която задължително коливо, обреден хляб и курбан. Коливо се нарича обредното варено жито, задължителен елемент от раздаваната храна на Задушница и помен. В християнството коливото се смята за символ на възкресението, защото самият Христос възприема себе си като житно семе, което като умре, ще очертае на хората пътя за спасение. “Истина ви казвам: Ако житното зърно не падне в земята и не умре, то си остава само; но ако умре, дава много плод”.   
От виното не се пие, но се раздава, с него само се прелива на гроба.

Дарове и дрехи

Освен храна, на този ден се раздават дрехите на покойника, както и дарове на близки роднини. Вярва се, че всичко раздадено за душата на починалия “ще му се намери на оня свят”. На някои места дрехите на покойника се дават на негов връстник от същия пол, който трябва да ги облече и с тях да присъства на помена и на трапезата. Символично този човек се явява негов заместител. 

Какво никога не трябва да се прави с вещите на починалия?

Некролози

Заглавието на некролозите, които се отпечатват на 40-тия ден, е “Възпоменание” или “Тъжен помен”. Задължително трябва да са със снимка на починалия и да информират за датата и мястото на възпоменателната церемония. Израз на уважение е старите некролози да не се оставят да остаряват, а редовно да се сменят с новоотпечатани.  

Цветя

На гроба задължително се носят цветя. Добре е да са в червени, бели или сини тонове. Най-често това са карамфили. Допускат се и цветя в други цветове, ако те са имали специално значение за покойника преживе. Цветята трябва да са четен брой. Нашите предци са вярвали, че четното число е символ на мира и на смъртта. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес