Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво послание носят различните цветя, които подаряваме?

30 май 2024, 16:45 часа

Знаете ли какво означава да подарите на някого червена роза или букет полски цветя? Всяко цвете има символично значение, а един букет може да предаде по-сложно послание и емоции на този, който го подарява.

Вижте още: Забравете за чешмяната! Ето с каква вода трябва да поливате растенията си

Подаряването и получаването на прекрасен букет цветя винаги е радостно преживяване. Но чудили ли сте се някога каква е историята и значението на подарените цветя? Открихме основна информация за съвременната флорография и кои са най-добрите цветя за специални моменти. А какво е флорография? Любителите на цветята може би са чували, че този термин се използва от време на време и представлява езика на цветята. Флорографията е изкуството да общуваме чрез различни видове цветя. След като научите и разберете значението на цветята, подаряването на букет става много по-обмислено, защото можете да предадете какво чувствате към човека.

Викторианският таен език на цветята

Флориографията се практикува от хиляди години в много култури в Европа, Азия и Африка. Много цветя черпят своето значение и символика от древни митове и легенди. Един от популярните митове е историята за Нарцис, изключително красив мъж, който един ден уловил отражението си във водата и се влюбил в себе си. Той обожавал това отражение толкова много, че никога не го напуснал и се озова край езерото, така че цветето нарцис сега символизира реципрочна любов и пристигането на пролетта. Флорографията съществува от дълго време и най-често се свързва с Викторианската епоха, защото тогава изучаването на уникалната символика зад всяко цвете се превръща в популярно хоби. Тогава цветята са били използвани за изпращане на строго поверителни съобщения.

Днес ви представяме списък с 21 често срещани цветя и какво традиционно означава всяко от тях:

Роза – любов, страст, красота

Лилия – чистота, добродетел, отдаденост

Слънчоглед - обожание, преданост

Орхидея - екзотична красота, сила

Карамфил – любов, очарование

Ирис – вяра, мъдрост, надежда

Божур - просперитет, щастие

Нарцис - възраждане, ново начало

Хиацинт - искреност, постоянство

Люляк – първа любов, младежка невинност

Невен – радост, топлина, творчество

Мак - спокоен сън, комфорт

Хризантема – приятелство, радост, искреност

Жасмин – чувственост, грация, елегантност

Виолета - скромност, смирение

Незабравка – истинска любов, спомени

Камелия – възхищение, съвършенство

Гербер – жизнерадост, невинност

Кала – елегантност, чистота

Циния - мисли за отсъстващи приятели

Лавандула – спокойствие

Вижте още: 3 храни от кухнята ви, които растенията обожават

Какво означава цветът на цветята?

Разбира се, за да бъде посланието пълно, важен е и цветът на цветята. Всеки цвят има свое собствено значение, така че ако правите подарък на някого или изпращате букет и искате да изразите как се чувствате, ето кой цвят трябва да включите.

Червени цветя: Червените цветя са един от най-популярните цветове за подаръци. Означава страст, любов и привързаност, но също и смелост, уважение и желание.

Розови цветя: Розовите цветя имат много различни значения в различните култури. Обикновено обаче представлява благодат, радост и невинност. В Тайланд розовите цветя са символ на доверие, в Китай са символ на щастие, а в Япония са символ на добро здраве. В западните култури розовите цветя представляват женственост и игривост.

Жълти цветя: Ако искате да развеселите приятел, тогава много жълти цветя са правилният начин. Просто няма как да не се усмихнеш, когато видиш жълти цветя. А означава радост и щастие, щастие и приятелство.

Бели цветя: прости, но красиви, бели цветя имат значението на чистота, смирение и невинност и са идеални за сватба или за изпращане на някой, който наскоро е имал бебе. Но бъдете внимателни, когато изпращате бели цветя на хора в азиатските страни, защото там те символизират смърт и траур. Белите рози означават уважение, смирение и невинност.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес