Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво помага при запушен нос?

13 ноември 2021, 11:10 часа

Запушеният нос прави много трудно нормалното функциониране на тялото. Трудно дишаме и говорим, сънят не ни възстановява напълно и се появява хъркане през нощта. 

В допълнение към вирусите запушването на носа причинява алергии към прах или косми от домашни любимци, дим, сух въздух и някои дразнители. Също така,прекомерната и редовна употреба на спрейове може да доведе до трайна назална конгестия. За щастие все още имаме на разположение домашни средства.

Домашни средства за запушен нос и синуси

Запушеният нос ни тормози денем и нощем. Хремата обикновено продължава около седмица, но в някои случаи дори 14 дни. Въпреки това, преди да посегнем към аптечни лекарства, предназначени за борба със запушен нос и синуси, можем да се опитаме да се справим с това с помощта на доказани домашни методи. Преди употреба обаче е добре да се запознаете със свойствата им, защото например маслото от мащерка не се препоръчва на бременни жени и хора, борещи се с хипертония.

1. Инхалация

Едно от класическите домашни средства за лечение на запушен нос е вдишването на горещата пара. Парата помага за разхлабване на слузта и овлажняване на носната лигавица. Водата, обогатена със сол или етерични масла като евкалипт, мащерка, анасон или мента, прави инхалацията особено ефективна срещу настинки. Изсушени билки като градински чай или лайка също ще свършат добра работа.

За да направите това, можете да напълните тенджера или купа с гореща вода и след това да се наведете над изпаряващата се течност с кърпа на главата си за няколко минути. Вдишвайте парата през носа си, след което издишвайте през устата. Не забравяйте обаче, че рискът от изгаряне е много висок. Ако държите очите си отворени, ефирните изпарения могат да причинят парене и сълзене.

Вдишването има дезинфекциращи свойства, ще разреди секрета и ще помогне за отваряне на синусите и носа.

2. Чесън

Друг домашен лек за запушен нос е яденето на чесън, който е съюзник в борбата с хремата. Има силни антисептични и лечебни свойства. Счукан чесън може да се добави към сандвичи или към смес на базата на лимонов сок, щипка джинджифил и куркума. Пиенето на такава смес бързо ще ви изправи на крака. Употребата на чесън при запушен нос винаги е добра и не случайно го наричат естествен антибиотик.

3. Витамин С

Не забравяйте и да добавките витамин С, който ще помогне за намаляване на отока на носа, като запечата кръвоносните му съдове. Мехлем с витамин А ще помогне за облекчаване на сухотата и дразненето на на носа. Също така, опитайте се да пиете много вода и топли чайове със сок от роза, касис, бъз, малина или лимонов сок. Използвайте също така разтвор на солена вода за носа си.

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес