Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означават и опасни ли са ниските тромбоцити

06 октомври 2024, 18:00 часа

Ниските тромбоцити, известни също като тромбоцитопения, се отнасят до състояние, при което броят на тромбоцитите в кръвта е под нормалния диапазон. Тромбоцитите, са малки клетъчни фрагменти, които играят важна роля в съсирването на кръвта и заздравяването на рани. Типичният брой тромбоцити варира между 150 000 и 450 000 тромбоцита на микролитър кръв. Когато броят на тромбоцитите спадне под 150 000, той се счита за нисък.

Причини за ниско ниво на тромбоцитите

Съществуват различни причини за нисък брой тромбоцити - от медицински състояния до прием на лекарства:

Още: Кога лекарите започват да полагат Хипократова клетва?

Нарушения на костния мозък: Тромбоцитите се произвеждат в костния мозък. Заболявания като левкемия, апластична анемия или миелодиспластични синдроми могат да нарушат способността на костния мозък да произвежда тромбоцити, което води до тромбоцитопения.

Автоимунни заболявания: Заболявания като лупус или имунна тромбоцитопенична пурпура (ИТП) причиняват на имунната система на организма погрешно да атакува и унищожава собствените тромбоцити.

Инфекции: Вирусните инфекции, като хепатит, ХИВ или вируса на Епщайн-Барр (EBV), могат да потиснат производството на тромбоцити.

Лекарства: Някои лекарства, включително химиотерапия, антибиотици и някои диуретици, могат да попречат на производството или функцията на тромбоцитите.

Още: Пет домашни средства за повишаване на броя на тромбоцитите

Консумация на алкохол: Прекомерният прием на алкохол може да повлияе на способността на костния мозък да произвежда тромбоцити.

Бременност: Някои жени развиват лека тромбоцитопения по време на бременност, обикновено през третия триместър.

Симптоми на ниско ниво на тромбоцитите

При леки случаи на ниско ниво на тромбоцитите може да няма забележими симптоми, но с намаляването на броя им признаците на тромбоцитопения могат да станат по-видими. Някои от най-честите симптоми включват:

Още: Бактериите и клетките - приблизително поравно в човешкото тяло

- Лесно или прекомерно образуване на синини (пурпура)
- Често кървене от носа или венците
- Продължително кървене от порязвания
- Кръв в урината или изпражненията
- Силни менструални периоди
- Петехии, които представляват малки червени или лилави петна под кожата, причинени от леко кървене

В тежки случаи може да се появи вътрешно кървене, което може да се прояви като кръв в повръщаното или изпражненията и може да бъде животозастрашаващо.

Диагностика и лечение

Тромбоцитопенията обикновено се диагностицира чрез изследване на пълната кръвна картина (ПКК). Ако се установи нисък брой на тромбоцитите, може да се наложи да се направят допълнителни изследвания, за да се определи основната причина. Това може да включва изследвания на костния мозък, ултразвук или вирусни изследвания.

Лечението зависи от тежестта на състоянието и основната причина. При леки случаи лечението може да не е необходимо. При по-тежки случаи възможностите включват:

- Лекарства за стимулиране на производството на тромбоцити или за потискане на имунната система, ако тя атакува тромбоцитите.
- Преливане на тромбоцити при критично ниски нива.
- Спленектомия (отстраняване на далака), ако далакът участва в разрушаването на тромбоцитите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес