Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво осветление трябва да има в дома, когато се стъмва рано?

28 октомври 2024, 12:30 часа

С настъпването на есента и намаляването на дневната светлина много от нас започват да усещат липсата на слънчева светлина. Това може да се изрази в загуба на сила, понижен тонус и настроение. Ето какво да правим и как да се подкрепим с помощта на правилното осветление.

Светлината може да се контролира, за да стане по-ярка или по-тиха. Можете също така да я направите свой приятел и помощник в поддържането на физическо и психическо здраве.

 

Още: Бургазлия си направи ферма за канабис в апартамента

Каква е температурата на светлината?

Съвременните осветителни устройства използват главно светодиоди (LED) и съдържат значителна част от синия спектър. В естествени условия се среща само през деня. Цветовата температура на слънчевата светлина се променя през целия ден: от ранна сутрин, на обяд тя придобива максимална яркост и цвят в синята гама, а вечер се заменя с по-мека, по-топла, жълто-оранжева светлина.

Светлината, близка до нюансите на залязващото слънце, ни настройва за релакс, докато ярката светлина ни кара да мобилизираме всичките си сили и да се концентрираме.

Светлината в синия спектър пречи на производството на мелатонин, хормон, отговорен за продължителността и качеството на нашия сън. Мелатонинът се произвежда по време на сън и заедно с други хормони регулира основните процеси на човешкия живот. 

Още: Как да направим дома си щастливо място?

Познавайки основните физични закони и правила за работа със светлината, можете да я превърнете в свой приятел и помощник, а всички нейни свойства - в инструменти за правилно изграждане на ежедневието и поддържане на здравето.

 

Къде в апартамента имате нужда от ярка светлина и къде приглушена?

Сигурно неведнъж сте забелязвали, че в ресторант с приглушено осветление в топли цветове, където лампите са разположени под нивото на очите, се чувствате комфортно и спокойно. Но в ярката светлина на бели и сини тонове, като в болнично отделение или супермаркет, усещате напрежение и искате да напуснете такива стаи възможно най-бързо. Светлината работи по подобен начин в домашното пространство.

Още: Как се определя изложение на апартамент?

 

Къде ще имате нужда от ярко осветление?

  • в зоната на огледалото в банята;
  • в кухнята в областта на режещите повърхности;
  • и дори в спалнята, ако трудно се събуждате през зимата;
  • като визуални акценти, подчертаващи произведения на изкуството, декоративни елементи или други предмети, към които искате да привлечете вниманието.

Но все пак е по-добре да изберете топло жълто-оранжево като основна светлина, идваща от настолни лампи, подови лампи, нощни светлини или свещи.

 

Как да разберете коя крушка ви трябва?

Често срещана грешка е използването на крушки с бледа сянка от 3700-4000 Келвина (К). За жилищно пространство диапазонът от 2700-3200 K, по-близък до природата, е идеален. Такава светлина няма да заслепява или безпокои, а по-скоро ще ви настрои за релаксация и бърз сън.

 

Какви са предимствата на димиращите превключватели?

Важен помощник при настройката на правилното осветление са превключвателите с димиране, тоест регулиране на интензитета на светлинния поток. Регулирането на силата на звука на светлината е също толкова важно, колкото регулирането на силата на звука. Димерите ви помагат да намерите по-фини режими и да регулирате светлината според вашите индивидуални нужди.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес