Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво никога не трябва да ядем при акне?

18 октомври 2024, 10:00 часа

Нека започнем с основите: няма такова нещо като диета против акне!

Ето какво разказа дерматологът д-р Марко Амбонати. https://www.aderma.pt/conselho-do-especialista/borbulhas-de-acne/nutricao-e-acne

Просто става дума за качеството и баланса на храната в чинията ви. Още повече, че някаква диета може да повлияе на акнето - но тя не може да бъде единственият или най-прекият фактор. При никакви обстоятелства не трябва да се разочаровате или да се насилвате да следвате „специална“ диета за акне. Важно е да откриете правилния начин за хранене, който отговаря на вашите нужди.

Още: Шампоани, восък и гел са виновни - неочаквана причина за акне

Всичко, от което организмът ни след процеса на храненето вече не се нуждае, бива елиминирано от нашите органи: черен дроб, черва, бели дробове и кожа. Когато всичко върви добре, черният дроб и червата се справят перфектно с тази си роля. Но, ако те не успяват в нужната степен поради нашия нездравословен начин на живот (замърсяване, стрес, недоспиване, тютюнопушене, алкохол, вредни храни) се получава разбалансиране, особено хормонално. Тогава контролът по необходимост се поема от кожата – и ето, че се появява акнето!

Но, принципно погледнато, не съществуват нито диета, нито строги правила срещу акне. Тук ще бъде важно приемането на разнообразни, възможно най-естествени храни, като специално се набляга на продукти, наситени с минерали и витамини.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците, богати на витамини, хранителни вещества, фибри, антиокислители и т. н., са пълни с всичко необходимо за борба с възпаления от типа на акнето. Затова не се колебайте да разнообразите зеленчуците и да добавите малко цветове към основното ястие!

Още: Какво да правите, ако на носа се появят черни точки и акне

Зелено: спанак, броколи, зеле, целина, праз, краставица, тиквички, салати.

Червено: домати, чушки и разбира се, червени плодове, когато им е сезонът

Лилаво: патладжан, цвекло.

Оранжево: моркови.

Още: Можете ли да излекувате акнето си с ябълков оцет?

Добри мазнини

Добрите мазнини се наричат ​​омега-3. Това са есенциални мастни киселини, което означава, че човешкият организъм не може да ги създаде - затова трябва да бъдат доставени чрез храната. Защо? Те са естествени противовъзпалителни средства и особено подходящи за кожа, склонна към акне. Помагат за нейната защита и регенерация. Това на практика означава да включите в менюто си:

- тлъсти риби - скумрия, сьомга, сардини, херинга, морска пъстърва, камбала и др., 2 пъти седмично;

- омекотени органични масла: зехтин, ленено, рапично, масло от камелина, които да се консумират сурови и да се съхраняват в хладилника след отваряне.)

Цинк

Цинкът също трябва да се доставя чрез храната, понеже организмът ни не може да го произвежда. И тъй като има противовъзпалителен ефект и помага за регулиране на производството на себум, той е идеален за борба с акнето. Затова яжте от време на време морски дарове: стриди, миди, мекотели! Разбира се, за тези, които не ги обичат кой знае колко, има и вариант с месо: телешко, черен дроб, пилешки бутчета; също жълтъци, нахут, леща, пълнозърнести храни.

Подправки

Не забравяйте да използвате подправки с противовъзпалителни свойства: куркума, червен пипер, канела, кимион, джинджифил и др.

Вредни храни

Обаче има хранителни продукти, които могат да причинят появата на акне. Това са:

- преработени храни (например, колбаси);

- храни, богати на рафинирана захар - сладкиши, безалкохолни напитки, шоколад, сладолед;

- зърнени храни, богати на глутен - хляб, пица, сладкиши, торти и др.;

- млечни продукти: - прясно и кисело мляко, сирене, сметана, извара и др.

За половин век хранителното ни меню се промени много с включването в него на все по-промишлени и преработени храни, богати на рафинирана захар, наситени мазнини и обогатени с много добавки, оцветители и консерванти. Този хранителен контекст може да предизвика появата на акне. Ето защо е добре да замените пакетираните индустриални продукти със сурови, натурални, органични храни.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте, а винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес