Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не трябва да се яде в комбинация с гъби?

20 август 2023, 10:00 часа
Реклама

Ако обичате не само да ходите в гората, а да събирате и да готвите вкусни ястия с гъби, тогава определено трябва да знаете къде не се препоръчва да ги добавяте. В крайна сметка тази комбинация ще има отрицателно въздействие върху работата на стомашно-чревния тракт и ще забави отстраняването на токсините от тялото.

Какви ястия не могат да се добавят гъби?

Най-често домакините правят грешки, когато комбинират гъби с месни ястия. Към протеиновите храни не трябва да се добавят храни, богати на въглехидрати. Ако има месни ястия, по-добре е да ги използвате със салати от зеленчуци и билки. Важно е гъбите да се комбинират с лесно смилаеми храни.

Не най-добрите съставки за съчетаване с гъби са боб, грах и целина. Ще почувствате тежест в стомаха.

Какво никога не се яде с гъби?

Цвекло, каша или картофи с гъби се хармонизират перфектно.

Диетолозите не препоръчват едновременното ядене на гъби с пресни домати и краставици, зеле.

Трябва да избягвате използването на гъби в млечни супи.

Възможно е и е необходимо да пиете силен алкохол с гъби, просто осолени, мариновани. Гъбите абсорбират фузеловите масла в алкохола, докато солта задържа влагата в тялото и се бори с дехидратацията. Допустимо е да се пие вино или бира с леки закуски с гъби.

Диетолозите предупреждават, че консумацията на гъби може да бъде опасна за възрастни хора, деца и всеки, който има проблеми с храносмилателния тракт, черния дроб или бъбреците, както и с отслабена имунна система.

Хората с проблеми със стомашно-чревния тракт не трябва да ядат сурови гъби или да ги ядат рядко и на малки порции - не повече от 50-100 g.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес