Какво наистина ядат балерините - основните тайни на тяхната фигура

1636
Какво наистина ядат балерините - основните тайни на тяхната фигура
Снимка: Getty Images/Guliver

Балерините не са толкова слаби, колкото изглежда на пръв поглед. Веднъж попитали легендарната балерина Мая Плисецкая каква е тайната на нейната стройност, на което тя отговорила: "Не яжте! Все още не е измислен по-ефективен начин". Но веднага след това добавила: "Това е по-скоро на теория. И в живота можеш да правиш всичко, но по малко".

И така, от какво се състои диетата на грациозните и стегнати балерини: чаша вода, листа от салата или "нормална", питателна храна, богата на протеини, мазнини и въглехидрати? Руската балерина и солистка Анастасия Смирнова ни разказва.

Не можете да останете гладни

Когато видите балерини, грациозни и леки като перце, оставате с впечатлението, че те или не ядат нищо, или се задоволяват само с нискокалорични ястия. Гладуването наистина е често срещано явление в специализираните академии, потвърждава Анастасия. Към теглото и телесните параметри на младите танцьори има изключително строги изисквания.

"Повечето от тях се ограничават да вечерят не по-късно от шест часа вечерта, някои ядат само ябълки, а седмица преди изпитите задължително преминават само на чиста вода."

А за да поддържат стройна фигура, балерините не само гладуват, но и прибягват до диуретици. А необмислената им употреба заплашва с дехидратация, калиев дефицит и сериозни бъбречни заболявания, които вървят ръка за ръка със световъртеж, мускулни крампи, бърза умора, гадене и емоционална нестабилност.

"Италианската балерина" - история за слънце, вино и любов

Всичко това се отразява както на физическото, така и на психическото състояние на танцьорите.

"Не е изненадващо, че подобна диета води до сериозни здравословни проблеми. Много балерини още в детска възраст се сблъскват със стомашни заболявания, а някои момичета се довеждат до анорексия".

Страшните последици могат да бъдат избегнати, ако балетните академии получат щатни диетолози, споделя мислите си по въпроса Анастасия. Специалистите ще следят състоянието на танцьорите и ще ги учат на култура на хранене. Никакви гладни стачки и стрес, а само рационално разпределение на храната през деня.

Диета по време на работа в театъра

Когато една балерина започне професионалната си кариера в театъра, начинът ѝ на живот и хранене се променя: дните ѝ вече се състоят от безкрайни репетиции и часове представления. По време на тези репетиции се изгарят огромен брой калории, така че никога да не може да огладняват.

Напротив, трябва да приемате достатъчно хранителни вещества за оптималното функциониране на организма. Това включва мазнини, протеини и дори въглехидрати. Затова диетата на танцьорите, които искат да са във форма е много разнообразна: съдържа месни продукти, пресни зеленчуци, различни зърнени храни. И дори бързо хранене.

7 шокиращи факта за живота на балерините, за които не се говори често

"Ние, както и повечето хора, обичаме да си угаждаме с бързата храна. Всичко обаче трябва да е в умерени количества - един бургер определено няма да навреди на фигурата ви".

Протеините често помагат по време на интензивни тренировки: те спомагат за бързото възстановяване на енергията, ако тя вече е на привършване. А и невинаги има време за пълноценно хранене.

Балерините приемат, наред с други неща, всевъзможни хранителни добавки и витамини. Много е трудно те да се набавят единствено от храната, а тя е жизненоважна за възстановяване на изразходваните сили и енергия.

Физическа активност извън работата

Балетът не е професия, а начин на живот, при това доста активен. Между репетициите и представленията танцьорите не само почиват, но и развиват онези мускулни групи, които не участват по време на танца. Правете това, за да намалите риска от травми и да увеличите мускулната издръжливост. Йога и пилатес са особено популярни сред балерините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вечерен виц: Пациент към доктора

Много силна молитва за благодат и здраве на семейството

10 ясни знака, че сте в токсични отношения

5 ясни сигнала, които Вселената изпраща, когато пред вас идват предизвикателства

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 1 - 7 юли 2024

Виц на деня: Докторе

Виц за добро утро: Лекар към пациентка

Писмо от съдбата до теб...

Стихотворение на деня, 30 юни, от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 30 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com