Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво издава фалшивия мед от истинския?

11 април 2024, 18:22 часа

Медът е добре известен със своите антибактериални, противогъбични и антиоксидантни свойства. Той съдържа витамини, минерали, ензими и антиоксиданти, които укрепват имунната система.

Как се прави мед?

Процесът на създаване на мед започва от цветовете на медоносните растения. Пчелите прекарват една трета от живота си в събиране на прашец и нектар от тях. Цветният прашец доставя протеин, а нектарът доставя въглехидрати.
Пчелите кацат на около 5000 цветя всеки ден. Пият нектара и го събират в специално отделение в стомахчето си. След това се връщат в кошера, предават нектара на другите пчели там и отново се връщат на “цветното поле”.

Много полезен, но медът също има някои странични ефекти

Обикновено нектарът преминава през няколко пчели, преди да бъде прибран в килийките на медената пита. Докато нектарът се предава от пчела на пчела, сложните захари се разбиват на прости - фруктоза и глюкоза. След като нектарът се прибере в килийката, той се изсушава.

Докато пчелите пърхат с крилцата си, те изпаряват водата от нектара. При събирането на нектара, той е с водно съдържание 70-80% според различните растения. След като се обработи в кошера, водното му съдържание намалява до под 20%, защото вече се е превърнал в мед. Следва запечатването му с восък. Пчелите запечатват всяка една килийка, пълна с мед, за да се съхранява. Запечатаните килийки показват на пчеларя, че медът е готов да се извади.

Как се прави фалшив мед?

Основните методи за фалшификация на меда са чрез разреждането му с глюкозо-фруктозен сироп или прекалено ранното му изваждане от кошера. При добавяне на различни сиропи към меда, се увеличава неговият обем, но и намалява производствената му цена. При ранното изваждане на меда от кошера, пчеларите произвеждат повече мед за по-кратко време. И в двата случая се намалява качеството на крайния продукт, което не отговаря на стандартите за производство на истински пчелен мед.

Съвети за разпознаване на истинския от фалшивия мед

Както и много други хранителни продукти, така и медът може да не бъде истински. Трудно е на пръв поглед да разпознаем истинския от фалшивия мед. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

Природолечител обясни как е правилно да ядем мед

* Цената има значение. Ако медът е прекалено евтин, има примеси и не е чист натурален мед.
* Истинският мед е с гъста консистенция за разлика от некачествения.
* Обърнете буркана с мед с капачката надолу. Ако бавно нагоре се издигне мехурче, медът е истински. Ако въздушното мехурче се издига за 1-2 секунди, медът е фалшив.
* Разтрийте малко мед между пръстите си - ако лепне, в него има захар или изкуствен подсладител.
* Разредете меда с малко вода и няколко капки йод. Ако стане син, той е смесен с нишесте.
* Ако се усеща аромат на карамел, медът е загряван на много висока температура. Той е не само фалшив, но може да бъде и вреден.
* Капнете няколко капки оцет в меда. Ако се разпени - медът не е истински.
* Истинският пчелен мед се карамелизира много бързо и не се пени.
Изсипете няколко лъжички мед върху дъното на чист и сух съд и го нагрейте. Истинският мед бързо карамелизира и не се пени поради липса на вода в него, докато фалшивият мед образува мехури и трудно карамелизира.
* Ако в напитка поставите мед и той се разпени, не е качествен. Фалшивият мед се разтваря веднага, а истинският остава на дъното.
* Намажете парче хляб с мед. Истинският мед ще втвърди хляба за няколко минути, а фалшивият мед ще го размекне поради наличието на вода.
* Често се смята, че кристализиралият мед е истински, но не винаги е така. Ако пчелите се захранват със захарен сироп, техният мед също кристализира.
* Смесете мед и жълтък и разбъркайте с вилица. Ако медът е истински, жълтъкът започва да изглежда като сварен.
* Капнете малко мед до мравуняк. Ако мравките го докосват, медът е фалшив. Пчелите защитават меда си с естествени репеленти, поради което мравките не нападат истинския мед.

Винаги купувайте мед от утвърдени производители и не се подвеждайте по ниската цена.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес