Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е точното съотношение между ориз и вода при варене

10 август 2024, 07:44 часа

Оризът е основна храна за три четвърти от хората по света. Оризът е питателна храна, богата на протеини, витамини, минерали и смилаеми фибри. За разлика от другите зърнени култури, повечето видове ориз не съдържат глутен, което го прави подходящ за хора с непоносимост към зърнени протеини.
За страни като Китай, Япония, Индия и много други, оризът е нещо повече от хранителен продукт. Той е част от културата им. Счита се за дар от боговете, символ на живота и плодородието. Поради тази причина в много средиземноморски страни съществува обичай главите на младоженците да се посипват с ориз за късмет и щастие.

Предполага се, че оризът е донесен в Западна Европа от Александър Македонски след завладяването на Индия 326 г.пр.н.е. 

Професионален готвач издаде как е правилно да се вари ориз

Видове ориз
Оризът е един от най-здравословните източници на въглехидрати. Тях тялото ни превръща в глюкоза, която е най-важният енергиен източник на клетките.
По света съществуват над 40 хиляди различни вида ориз. Най-популярните видове ориз са бял, кафяв, черен и див ориз.

Независимо от вида ориз, които сме избрали, приготвянето му има някои специфични тънкости. Ето част от тях.

Изберете правилния вид ориз
Съществуват много различни сортове ориз, всеки от които е със своите уникални свойства. Важно е да изберете подходящият тип според ястието, което ще приготвяте. Белият ориз е чудесен за супи и десерти, докато кафявият е по-хранителен и подходящ за салати или пържене. Басмати оризът е с по-ароматен вкус и се използва в индийската кухня. Дивият ориз е с по-твърда текстура и добавя хрупкавост към ястията.

Съотношение ориз:вода
Стандартно се приема, че при варене на ориз съотношението ориз:вода и 1:3. Това означава, че на една чаша ориз се добавят 3 чаши води. Тази пропорция може да варира от 1:2,5 до 1:4. Съществуват много видове ориз, които имат различно съдържание на нишесте и се нуждаят от различно количество вода или бульон за сваряването си.

Как да избегнем слепването на ориза при готвене?
Причината за слепването на ориза е в нишестето. Накиснете предварително ориза за около половин час във вода. Нишестето ще се разтвори във водата. Ако нямате толкова време, измийте ориза добре с вода поне 3-4 пъти. Изплаквайте го, докато водата престане да побелява, за да се отмие нишестето.

Бланширане на ориза
Друг начин да не се слепва оризът е, като изберете бланширан ориз или сами да си го бланширате у дома. Бланширането представлява предварителна обработка, при която оризът трябва да се потопи във вряща вода за 3-5 минути, след което се облива със студена вода и се подсушава.

Готвач издаде кои са 3 – те стъпки за приготвяне на перфектен ориз

Колко време се вари оризът
Съществуват много видове ориз, затова е препоръчително да гледате указанията на опаковката. Стандартното правило е белият ориз да се вари за около 20 минути, кафявият - 40 минути, а дивият - 60 минути.

Не добавяйте вода, след като готвенето е вече започнало
Ако варите ориз в тенджера, кипнете в нея подсолена вода. Изсипете ориза и го разбъркайте намо веднъж, за да не залепне. След като заври, намалете котлона и похлупете, без да сваляте капака, докато оризът не стане готов.

Подправките
Подправките към ориза се прибавят към водата, в която ври или към вече готовото ястие. Солта е задължителна. Може да добавите шафран, куркума, черен пипер, къри.

Оставете ориза да почине
След като оризът е сварен, изключете котлона и оставете тенджерата покрита за 5-10 минути. За този период оризът ще поеме останалата влага и ще добие по-апетитна текстура.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес