Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е перфектното съотношение боб-вода при варене?

24 септември 2024, 12:00 часа

Бобът днес е не само традиционен за родната кухня, но благодарение на разнообразието от рецепти се е превърнал от ястие за бедните и простолюдието в храна, която може да поднесем и в изискан ресторант, ако го приготвим по специален начин. В повечето случаи, без да е от значение по какъв интересен или традиционен начин сме избрали да приготвим боба, за да е подходящ за случая, трябва да го сварим, като правилното съотношение боб-вода при варене е важно за крайния резултат от труда ни в кухнята. Докато се вари, може да научите и историята му.

Бобът – история на културата у нас

Традиционната бобена чорба или яхния е част от корените и традициите ни, ястие от обредната трапеза за различни християнски празници и обичаи като Бъдни вечер, когато на трапезата му е отредено централно място. Бобът обаче не е бил винаги традиционен за страната ни. Той не е местна култура. Подобно на редица други храни, родината му е Америка, а през XVI в. е вече познат и в Европа. У нас бобът се споменава за първи път в османски документи от около 150-та година, а повечето автори сочат края на XVII век като времето, в което са внесени семена от боб у нас, изпратени най-вероятно от представители на Османската империя в страни от Южна Европа. Като традиционна и основна храна на родната трапеза обаче бобът е познат едва в края на 80-те години на XIX век, като се счита за храна на средно заможните семейства, а не за богатите. В определени бедни години на боба се гледа като на сочещ недоимък, храна за оцеляване, поради това, че засища, а цената му е ниска и може да си позволят поставянето му на трапезата дори значително бедни семейства. По-късно обаче към  боба българинът прибавя пастърма или друга вкусотия от трапезата на по-богатите и така варивото се превръща и в ястие, подходящо за заможните семейства, във вкусотия за всички и в деликатес.

Още: Как се замразява зелен боб във фризер

За името на боба

Известно е, че първоначално наричали боба фасул. Думата боб е със славянски произход, като с нея се означавала баклата, на която първоначално по тези земи оприличавали боба. Отнема много време фасулът да заеме мястото на тази така позната, консумирана и традиционна за Балканите бакла, като постепенно фасулът навлиза на трапезата, консумира се заедно с баклата, докато я измести напълно под името боб.

Да си дойдем на думата – какво е перфектното съотношение боб вода при варене?

Както и да решите да приготвите боба, за да се превърне той в ястие, подходящо и за богата изискана трапеза, най-вероятно ще трябва да го сварите, нали? А за да се справите с тази на пръв поглед лесна задача се оказва не толкова просто. Грешки в съотношението боб-вода водят до неприятни резултати, което поражда съвета да се поинтересувате от техниките и правилата за варене и приготвяне на боб, а не да разчитате, че ще се справите без познания, защото е елементарна задача. В кухнята днес няма нито лесни ястия, нито прости – всичко зависи от начина на приготвяне и дали ще ги забъркате уникално вкусни, което прави познаването на съотношението боб-вода толкова важно. При варенето следва да се съобразите за какво ще използвате боба – ако е за бобена чорба, ще трябва да добавите една идея повече вода при варенето на боба. Първоначалната вода, която ви е нужна докато заври бобът, трябва да е 3 пръста над боба и е от особено значение да е студена. След като тази първа вода се изхвърли,  се налива  гореща, като за чорба съотношението е 1 към 6 – на килограм боб 6 литра вода, а при приготвяне на яхния, водата следва да покрие боба 2 пръста над него.

Още: Салата с френски фасул и чери домати

 

Други съвети за варене на боба

-          Не пропускайте да измиете боба, преди да го поставите да се вари.

-          За да се свари по-бързо и по-добре, накиснете го в съд с вода за няколко часа, преди да запретнете ръкави в кухнята.

Още: Как да отглеждаме боб: Съвети от опитни градинари за отлична реколта

-          Така накиснатият боб следва да се оцеди преди готвене.

-          Не пропускайте разнообразието от подправки, подходящи за боба. Те ще направят всяко ястие уникално.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес