Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е емоционална интелигентност и защо е толкова важна?

05 януари 2022, 10:15 часа

Емоционалната интелигентност е способността да разпознавате, регулирате и разбирате емоциите, както вътрешно, така и външно. Емоционалната интелигентност ви помага да се свързвате с други хора, да създавате емпатични взаимоотношения, да общувате ефективно, да разрешавате конфликти и да изразявате чувствата си. Можете да говорите за емоционалната интелигентност като EI или емоционален коефициент (EQ).

Често се приема, че емоционалната интелигентност е нещо, което имате или нямате. Въпреки това, точно както имате интелектуален коефициент (IQ), емоционалният коефициент (EQ) е нещо, което може да се променя и развива.

Психолозите изучават емоционалната интелигентност, откакто Едуард Торндайк въвежда концепцията за „социална интелигентност“ през 1920 г. В своята книга от 1983 г. „Структури на ума: теорията на множествената интелигентност“ психологът въвежда концепцията за междуличностна и интраперсонална интелигентност.

Терминът "емоционална интелигентност" по-обстойно е разгледан в публикация от 1995 г., написана Даниел Гоулман. Той дефинира емоционалната интелигентност и установява значението на емоционалния коефициент за лидерство.

През 2004 г. Питър Саловей и Джон Майер разширяват обхвата и разбирането на емоционалната интелигентност. Те разработват теория на чертите, за да развият и измерват емоционалната интелигентност. След разработване на техните теории е създаден и първият тест за емоционална интелигентност - на Майер-Саловей-Карузо (MSCEIT на английски).

Днес емоционалната интелигентност се изучава от много психолози, които търсят различни емоционални компетенции, междуличностни умения, които допринасят за емоционалната интелигентност, и разликата между емоционалния коефициент и IQ. Има много психолози, които се занимават с тънките детайли на емоционалната интелигентност, която е умение, което може да се постигне с практика и обучение.

Проучванията показват, че емоционалната интелигентност е също толкова важна, а понякога и по-важна от традиционната интелигентност. Според проучване от 2016 г. високата емоционална интелигентност е по-важна за отличната работа в екип, отколкото високото IQ. Допълнителни проучвания показват, че високата емоционална интелигентност води до по-добро представяне на работата и лидерство.

Активното слушане е практиката да слушаш, за да разбереш. Вместо да мислите какво да кажете по-нататък, насочете цялото си внимание към това, което казва другият.

Активното слушане работи за развитие на емпатия, връзка и доверие между вас и друг човек.

Друг ключов елемент от активното слушане е невербалната комуникация и езикът на тялото. Обърнете внимание на това, което правите, когато някой друг говори. Дори и да се интересувате от разговора, кръстосаните ръце или гледането в далечината създават впечатлението, че не сте заинтерсовани. Опитайте се да поддържате зрителен контакт и любезно, заинтересовано изражение на лицето, за да покажете, че обръщате внимание.

Адаптивността или способността да бъдете гъвкави в различни ситуации е от съществено значение за емоционалната интелигентност.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес