Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите, когато оризът не се получи: Решения за всеки случай

14 август 2024, 11:06 часа

Оризът е вид зърно, което осигурява изобилие от протеини, минерали, витамини и фибри. Той предлага засищащо и вкусно ястие, но както всяко друго ястие, и оризът изисква умения. Всеки, който някога е приготвял пилаф, знае, че резултатът никога не е един и същ. Перфектният пилаф трябва да бъде добре сготвен, ронлив и не кашав.

Още: Практичен съвет: Как да замразите сливи по три прости начина

Понякога оризът се получава кашав, твърд, сух и в някои случаи залепва за тенджерата, а в други не е добре сготвен. Благодарение на съветите по-долу ще научите как да подобрите ориза, ако той не се получи толкова перфектен, колкото трябва.

Какво да правим, ако оризът е преварен

Има моменти, когато оризът е сварен и освобождава нишестето, но залепва, омеква и се събира на големи парчета. В този случай можете да хвърлите ориза в гевгир, да го изплакнете със студена вода и да разбиете зърната с ръце. Но ако е прекалено кашав, той не може да бъде спасен и е по-добре да започнете всичко отначало.

Какво да правим, ако оризът е сварен, но е разкашкан

Ако забележите, че оризът е към края на варенето, но все още е течен, защото може би сте добавили повече вода, не се обезсърчавайте, защото има решение. Махнете капака от тенджерата и докато продължава да къкри, ще позволите на излишната вода да се изпари. Друг начин е да го прехвърлите в тава и да го запечете във фурната.

Какво да правим, ако оризът е загорял на дъното на тенджерата

Ако забележите това, дъното на тенджерата трябва да се държи в студена вода, за да се предотврати изгарянето на ориза. Не добавяйте повече вода. Друг начин е да извадите годната част от ориза от тенджерата възможно най-скоро.

Златното правило за приготвяне на ориз

Експертите твърдят, че домакините никога не трябва да нарушават златното правило за приготвяне на пилаф. Става въпрос за капака на тенджерата. Той никога не трябва да се отстранява, докато оризът се готви. Когато водата се изпари, можете да махнете капака за няколко секунди, за да проверите дали не е необходимо да намалите температурата.

Още: 5-минутна рецепта: Как да приготвите извара в микровълнова фурна

Друг начин е след като оризът се свари, да отстраните тенджерата от котлона, да я завиете с покривка и да я оставите така за 10-15 минути. Вътрешната пара ще позволи окончателното и перфектно сваряване на ориза.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес