Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да пиете и ядете, за да се разхладите в жегата?

02 август 2024, 18:12 часа

Когато жегата е в разгара си и температурата се покачва, е изключително важно да изберете правилните храни и напитки, за да се охладите, хидратирате и да се чувствате комфортно. Правилното хидратиране и хранене могат да повлияят значително на това колко добре се справяте с високите температури, така че ето какво да вземете предвид, когато искате да се разхладите в жегите.

Напитки за преодоляване на горещините

Вода: Най-важната напитка за поддържане на прохлада е водата. Тя е най-добрият начин да останете хидратирани, тъй като възстановява течностите, загубени при изпотяване. Стремете се да пиете много вода през деня, дори и да не изпитвате особена жажда. Ако се занимавате с натоварващи дейности или прекарвате продължително време навън, увеличете приема, за да изпреварите обезводняването.

Кокосова вода: Кокосовата вода е отлична алтернатива на обикновената вода. Тя е естествено богата на електролити като калий, натрий и магнезий, които помагат да се възстанови загубеното чрез потта. Лекият ѝ, освежаващ вкус я прави приятен начин за хидратиране и възстановяване на баланса.

Билкови студени чайове: Билкови чайове като мента, лайка или хибискус, поднесени с лед, могат да бъдат чудесно разхлаждащи. По-специално ментата има естествен охлаждащ ефект, който може да бъде доста освежаващ. Тези чайове са и хидратиращи и могат да се консумират неподсладени или леко подсладени.

Кои са ТОП храните за бързо влизане във форма за лятото?

Вода с плодове: За тези, които смятат, че обикновената вода е малко безвкусна, плодовата вода предлага вкусен и хидратиращ вариант. Добавянето на резенчета краставица, лимон, лайм или горски плодове към водата не само подобрява вкуса ѝ, но и осигурява освежаващ привкус. Плодовете също така допринасят с витамини и антиоксиданти.

Разхлаждащи храни, на които да се насладите

Плодове: Плодовете са с естествено високо съдържание на вода, което ги прави идеални за хидратация. Динята, канталупата и медената роса са особено ефективни, тъй като съдържат над 90% вода. Тези плодове също така осигуряват основни витамини и минерали, като същевременно предлагат сладък, освежаващ вкус.

Зеленчуци: Хрупкави, хидратиращи зеленчуци като краставици, целина и чушки са идеални за разхлаждане. Те са нискокалорични, с високо съдържание на вода и пълни с хранителни вещества. Една охладена салата от краставици или хрупкаво зеленчуково блюдо може да бъде едновременно засищащо и хидратиращо.

Кисело мляко: Хладка, кремообразна порция кисело мляко може да бъде много успокояваща в горещото време. То осигурява протеини, калций и пробиотици, които могат да подпомогнат храносмилането. Гръцкото кисело мляко е гъсто и засищащо и може да се съчетае с пресни плодове или капка мед за допълнителен вкус.

6 храни, които не трябва да купувате през лятото

Смутита: Смесването на плодове и зеленчуци в смути е отличен начин да се хидратирате и подхраните. Добавянето на лед или използването на замразени плодове може да направи смутито изключително хладно и освежаващо. За балансиран вариант включете източник на протеини, например гръцко кисело мляко или растителен протеин на прах.

Салати: Леките, охладени салати са идеални за горещите дни. Избирайте салати с много зеленолистни зеленчуци, плодове и зеленчуци. Салата с дресинг на основата на кисело мляко или обикновен винегрет може да бъде едновременно засищаща и хидратираща.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес