Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да ядем, когато наистина се налага да се съсредоточим?

28 октомври 2024, 18:00 часа

Знаете какво е усещането: Взирате се в екрана на компютъра си, като постоянно сменяте фокуса си между Facebook, електронната поща и онова нещо, върху което се предполага, че работите... но изобщо не успявате да свършите съответната работа. Когато наистина трябва да се съсредоточите, а кафето не ви помага, някои храни, билки и добавки могат да ви помогнат.

Ето какво да ядете и пиете, за да подобрите фокуса си.

1. Градински чай

Още: 5 въпроса, които продуктивните хора си задават, за да останат фокусирани

Тази билка има мощни противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят паметта ви, а също така е известно, че кара хората да се чувстват по-бодри, спокойни и щастливи.

Как да го консумираме: Добавете пресен градински чай като украса за салати, супи и паста. Можете също така да смесвате билката в плънки и сосове или да си правите чай. За да приготвите чай, добавете две супени лъжици сушен градински чай в чаша вряла вода.

2. Женшен

Изключително популярно растение в аюрведичната медицина, женшенът се използва от векове за повишаване на имунитета и енергията. Сега знаем, че женшенът може да подобри цялостната когнитивна функция и продължителността. С други думи, той може да ви помогне да се съсредоточите по-добре и за по-дълго време. Освен това женшенът може да подобри паметта ви и да намали умората, особено при хора с хронични заболявания.

Още: Как да се фокусирате повече върху себе си и да приоритизирате собствените си нужди?

Как да го консумирате: Можете да консумирате корена женшен суров или да го приготвите на пара, за да стане по-мек. Опитайте да настържете суров женшен върху супи или салати. За да си приготвите чай от женшен, нарежете корена на женшен и го сварете във вода, като го оставите да се запари за няколко минути.

3. Зелен чай

Добре познат борец срещу умората, зеленият чай е по-добър избор от кафето. В допълнение към лекото съдържание на кофеин, зеленият чай притежава сериозен антиоксидантен потенциал и съдържа впечатляващо количество микроелементи.

Доказано е, че веществото, наречено L-теанин, в зеления чай намалява тревожността, което може да бъде полезно, когато се борите с крайните срокове за работа и трябва да останете продуктивни. L-теанинът и кофеинът работят в дует, за да подобрят мозъчната функция.

Още: 4 упражнения за подобряване на фокуса и концентрацията

Как да го консумирате: Накиснете зеления чай в гореща вода за няколко минути. Врящата вода може да навреди на катехините - вид антиоксиданти, които се съдържат в зеления чай.

4. Ашваганда

Друга билка, използвана до голяма степен в билковата медицина, ашвагандата е адаптоген, което означава, че може да помогне на тялото ви да се справи със стреса. Всъщност тя се използва от повече от 3000 години именно за това. Тя може също така да повиши енергията и жизнеността, както и да подобри паметта, времето за реакция и производителността.

Как да го консумирате: Можете да намерите ашваганда под формата на капсули или прах. Ако приемате капсула, следвайте указанията на етикета. Ако използвате прахообразна форма, опитайте да я смесите в горещ чай, смутита, овесени ядки или супи.

5. Рибено масло

Добавките с рибено масло са богати на два вида мастни киселини, които са от съществено значение за цялостното здраве на мозъка: докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). DHA се свързва с подобряването на паметта и времето за реакция, както и с по-доброто обработване на информация при възрастни хора. EPA има силно противовъзпалително действие, което помага за предпазване на мозъка от увреждане и стареене, както и свойства за подобряване на настроението. Рибеното масло се свързва и с подобряване на вниманието при децата.

Как да го консумираме: Най-добрият начин за прием на здравословни мастни киселини е да се консумират риба и морски дарове. Две до три порции мазна риба седмично трябва да осигурят на организма ви достатъчно DHA и EPA. Ако ви е трудно да консумирате толкова много риба, можете да добавите капсули с рибено масло или рибено масло в течна форма.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес