Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви скрити ползи имат костилките от маслини

19 юни 2024, 15:00 часа

Маслините са известни със своите многобройни ползи за здравето, благодарение на ценните вещества, които съдържат. Но малко хора знаят, че дори маслиновите костилки имат благотворно въздействие върху организма. В тази статия ще разгледаме какви ползи може да донесе консумацията на маслинови костилки и как те могат да се използват като природен лек.

Реклама

Начини за консумация на маслинови костилки

Важно е да отбележим, че маслиновите костилки могат да се приемат вътрешно само ако са предварително стрити на прах. Поглъщани цели, те не могат да се разградят в стомаха и могат да предизвикат проблеми с отделителната система. Най-ефикасният начин за тяхното използване е чрез смилане или счукване на ситен прах. За да се улесни процесът, костилките е добре предварително да бъдат леко изпечени.

За какво са много полезни костилките от маслини?

Сваляне на кръвната захар

Една от най-ценните свойства на маслиновите костилки е способността им да свалят кръвната захар. Това ги прави подходящи за спомагателно средство при лечението на диабет, особено в случаите, когато контролът на заболяването чрез стандартната медицина не е достатъчно ефективен. Маслиновите костилки могат да се приемат по два начина: стрити на прах или под формата на отвара.

Подобряване на храносмилането и детоксикация

Стритите на прах маслинови костилки имат благотворно действие при лениви черва и подобряват работата на отделителната и храносмилателната система. Те осигуряват отлична детоксикация, отвеждайки бързо токсините от тялото. Това води до подобряване на обмяната на веществата, което се отразява благотворно и върху телесното тегло.

маслини

Профилактика на камъни в бъбреците и жлъчката

Приемът на прах от маслинови костилки е чудесна профилактика за образуване на камъни в бъбреците и жлъчката. Освен това, те подобряват работата на сърцето и белия дроб, като специално се препоръчват при астма. Смята се също, че маслиновите костилки повлияват добре функцията на щитовидната жлеза, нормализирайки нейната работа.

Външно приложение

Маслиновите костилки на прах са подходящи и за външно приложение. Бърз лечебен ефект се постига при лечение на болно гърло и подути лимфни възли с компрес от маслинови костилки. Същият компрес може да се използва и при отоци, предизвикани от заболяването заушка.

Как костилките от маслини помагат за прочистване на червата

Оптимален прием

За да се възползвате максимално от ползите на маслиновите костилки, оптималният дневен прием е 7-8 маслини и 3-4 стрити на прах костилки. Така ще си осигурите здравословна доза от този природен лек, който ще подобри вашето здраве по много начини.

Маслините и техните костилки са истинско съкровище за здравето ни. От подобряване на кръвната захар и храносмилането до профилактика на камъни в бъбреците и лечение на възпаления, маслиновите костилки са мощен природен лек, който заслужава място в ежедневната ни диета.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес