Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са опасностите от диетите при жените?

01 август 2024, 19:00 часа

Ако ви се струва, че връзката с храната не оставя отпечатък върху здравето - дълбоко се лъжете. Храненето влияе не само на външния вид, но и на работоспособността, настроението и дори на ума. Как да се „сприятелим“ с храната и да не си навредим?

Какви са опасностите от диетите?

По външния вид на човек лесно може да се разбере как се храни, дали има достатъчно витамини и микроелементи, дали спазва питейния режим. За това свидетелства и кожата - еластичност, стегнатост и цвят.

Изтощителните диети и гладуванията ограничават консумацията на определени храни, като по този начин се елиминират необходимите за организма вещества, като въглехидрати и мазнини. При отслабване третият слой на кожата, който се състои от мастна тъкан, изтънява.

Има ли опасност от яденето на твърде много протеини?

Визуално контурът на лицето става по-изразителен, появяват се скули. Но не винаги промените са към по-добро. При внезапна загуба на тегло лицето става безформено и увиснало, сякаш изпуснато. И без това тънката кожа в областта около очите е още по-прозрачна венозни капиляри - синьото под очите прави погледа изтощен. При неправилно хранене никакви козметични процедури няма да помогнат.

Строгите ограничения в храненето също провокират метаболитни нарушения, чувство на постоянно безсилие и стрес. Отпуснатото лице и прекомерната хубост след 60-годишна възраст се превръщат в индикатор за когнитивни нарушения като деменция или болест на Алцхаймер.

„Не“ на диетите

Гладуване. Храната трябва да е редовна, защото в противен случай организмът няма да разполага с достатъчно ресурси за производство на енергия. Храненето трябва да бъде на 4-5 подхода, като се вземе предвид дневното калорийно съдържание.

По време на гладуване се наблюдава недостиг на хормона лептин, който регулира енергийния баланс. Мозъкът не получава сигнал за ситост, поради което апетитът се увеличава значително, а с него и рискът от повторно увеличаване на теглото.

Монодиета. Менюто трябва да е разнообразно: месо, риба, зеленчуци, плодове, зърнени храни, яйца и дори тестени изделия, които много хора намират за вредни. Задължително условие - избирайте от сортовете твърда пшеница.

Ето какви крият опасностите от диетата с ниско съдържание на въглехидрати

Нискокалорична диета. Намаленият прием на калории може да доведе до срив в обмяната на веществата. Храната трябва да е умерена, с оптимално количество мазнини и въглехидрати. Дневната норма е 1200 калории.

Питейна диета. Да консумирате само течна храна означава доброволно да уморите организма си. В такава храна няма достатъчно необходими хранителни вещества - наблюдава се липса на жизненост, мускулна слабост и сънливост.

Диета за добро

Безопасните диети няма да навредят на организма, напротив, ще го приведат в тонус. Лицето ще придобие здрав отпочинал вид благодарение на еластичната и овлажнена кожа. Оптимални калории и съотношение между въглехидрати, мазнини и протеини - основните принципи на доброто хранене. Не е необходимо да гладувате, достатъчно е да се откажете от нездравословната храна, благодарение на което се формира здравословен калориен дефицит.

Диетата трябва да се основава на храни, които съдържат витамини, антиоксиданти и полезни вещества. Диетата MIND се основава на две категории храни: здравословни и такива, които трябва да се избягват. За редовна консумация са подходящи риба и морски дарове, птиче месо, листни зеленчуци, ядки, горски плодове, зърнени и бобови култури. Храни, които трябва да се сведат до минимум - червено месо, масло, сирене, сладкиши и тестени изделия, както и пържени храни.

При правилно хранене и поне малко физическа активност настъпването на старческата деменция се забавя с 30 %.

Не забравяйте, че намаляването на теглото е най-ефективно в комбинация със спорт. Всяка физическа активност ще бъде полезна, независимо дали става въпрос за ходене пеша или тренировки във фитнес залата. В началото на отслабването не трябва да изтощавате тялото си, достатъчно е да започнете с малки упражнения и постепенно да увеличавате интензивността.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес