Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви навици за почистване ще ви направят гуру за бързо почистване?

24 юли 2024, 21:35 часа

Почистването често изглежда като безкраен процес: чиниите постоянно са мръсни, подовете се замърсяват и прахът се утаява по рафтовете. Като добавите и проблемите с ръждата по водопровода или упоритите петна по килима, почистването наистина изглежда безкрайно. Експертите по почистване обаче предлагат редица трикове, които могат да ви помогнат да намалите времето за почистване и да го направите по-ефективно.

10 нови-стари навика, които ще ви направят гуру за бързо почистване

1.       Оцет за душа. Ако има натрупване на варовик върху вашата душ слушалка, използвайте оцет. Изсипете малко оцет в найлонов плик, без да го пълните напълно, и издърпайте плика върху дюзата. Закрепете го с ластик и оставете за половин час. След това избършете приставката с микрофибърна кърпа и тя ще бъде като нова.

2.       Сода за хляб за вашия диван. Можете да премахнете петна по дивана си с помощта на сода за хляб. Просто втрийте сода за хляб върху проблемните зони, изчакайте пет минути и почистете с кърпа, навлажнена с вода.

Полезни съвети, които ще ви помогнат да перете дрехите като в химическо чистене

3.       Оцет и сода бикарбонат за фурната. За да почистите фурната от замърсявания и мазнини, използвайте смес от оцет и сода бикарбонат. Втрийте сместа върху фурната отвътре и отвън, оставете за 20 минути, след това избършете добре и изплакнете с вода.

4.       Морска сол за железни съдове за готвене. За да почистите железни съдове за готвене, сменете препарата с морска сол. Поставете няколко супени лъжици сол в купата и изтъркайте дъното и стените с нея с помощта на хартиена кърпа.

5.       Креда за петна. Мазните петна по дрехите могат да се отстранят с тебешир. Разтрийте зацапаните зони с тебешир преди пране и петната ще изчезнат след пране при нормален цикъл.

6.       Четка за зъби за клавиатура. Стара четка за зъби може да се използва за почистване на вашата клавиатура. Със суха четка внимателно почистете бутоните от прах и мръсотия, без да използвате течни препарати.

7.       Спирт и кърпа за отстраняване на лак. Можете да премахнете упорития лак от килим с помощта на спирт и кърпа от микрофибър. Изсипете спирт върху петното и го избършете с кърпа, докато петното изчезне.

5 правила за чистене, за които дори идеалните домакини не знаят

8.       Пластилин за брокат. Пластилинът ще ви помогне да съберете разпръснатия брокат. Разточете го на топка и внимателно съберете броката от повърхността. Когато пластилинът стане твърде блестящ, използвайте ново парче за окончателно почистване.

9.       Лимон (или лайм) и сол за дъски. За почистване на дървени дъски за рязане използвайте сол и половин цитрусов плод. Поръсете дъската със сол и натъркайте с половин лимон или лайм, за да премахнете всички останали бактерии или миризми.

10.   Кола за маслени петна. Колата може да помогне за премахване на маслени петна от пода. Просто изсипете напитката върху петното, оставете го да попие и изсъхне и петното ще изчезне.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес