Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви емоции могат да изпитват кучетата - техният спектър от чувства е невероятен

07 юли 2024, 16:00 часа

Оказва се, че домашните любимци също са способни да изпитват емоции. Неотдавнашно проучване на британски учени доказа, че домашните любимци разбират отлично емоциите на хората - както познати, така и напълно чужди.

Но какво да кажем за нашата способност да разбираме кучетата? Мариана Онуфриенко, доктор на ветеринарните науки и експерт от Центъра за изследване на храненето и хуманното отношение към животните, сподели ключа към разпознаването на емоциите на кучетата.

Радост и щастие

Кучетата обикновено са най-склонни да показват светлите си емоции на хора и познати животни. Радостните домашни любимци обикновено са развълнувани и енергични, търсят зрителен и физически контакт, носят играчки и вещи.

В състояние на еуфория кучетата могат да лаят от радост. Някои учени и собственици на кучета дори са убедени, че кучетата могат да се усмихват и да се смеят.

Кои са най-опасните породи кучета убийци

Раздразнение и гняв

Понякога лаят и махането с опашка не са сигнал за радост, а по-скоро за гняв. Той може да бъде предизвикан от силни шумове, внезапен контакт с други животни или хора (особено непознати за кучето), внезапно събуждане, прекъсване на храненето или изследване на миризми.

В това състояние дори прегръдките и целувките могат да се възприемат като агресия и на тях може да се отговори с лай, ръмжене или избягване. В такава ситуация е важно да не нарушавате личното пространство на животното. Най-добре е да отвлечете вниманието му с игра или друг радостен повод.

Страх

Обикновено фобиите на опашатите кучета са индивидуални, но има няколко най-често срещани: кучетата се страхуват от силни дразнители - фойерверки, гръмотевици, шумни домакински уреди, някои кучета се страхуват от вода. Страхът може да бъде предизвикан от агресивното братче или сестриче или непознат човек, пътуване с кола или напускане на собственика.

Тревожност от раздяла - когато дори краткото отсъствие на стопанина причинява на кучето силен стрес. При такъв проблем помагат да се работи с кинологи или зоопсихолози.

Страхът най-често се проявява в силно притиснати уши, разширени зеници, предпазлива стойка, неволно уриниране, но всяко куче може да има свои индивидуални реакции.

Кои са най-силните породи кучета

Тъга и скръб

При такива емоции кучето проявява стрес. Той се провокира от внезапна промяна на средата, ежедневието, появата на нов домашен любимец или член на семейството, самота, дълго отсъствие или загуба на собственика, хормонални промени, здравословни проблеми и много други фактори.

Тъгата се проявява с отказ от вода и храна или, напротив, с прекомерна консумация, летаргия, дезориентация, постоянен сън, липса на визуален контакт. Кучето може също така да хленчи или да започне да „вика“.

Кучетата не могат да плачат, въпреки че имат слъзна жлеза. Производството на сълзи може да сигнализира за здравословни проблеми на кучето, като например алергии. Така че, ако забележите, че кучето ви плаче, това е причина да се загрижите за здравето му. Точно както при хората, продължителният стрес при кучетата може да се превърне в депресия, затова е важно да забележите и да се справите с проблема навреме.

Ревност

По-сложно чувство, което също може да предизвика агресия. Много собственици на кучета забелязват, че ако проявят симпатия към друго животно (а понякога дори към партньор или дете), опашатият домашен любимец може да не го хареса много. Той става агресивен, бори се за внимание, маркира територията или напротив, затваря се в себе си.

Интересно е, че има и по-ревниви породи кучета - например френските булдози. Също така ревността на кучетата се увеличава с възрастта и в случай, че кучето е отглеждано само.

Особено опасна ситуация е ревността на кучето към новородено бебе. Важно е да дадете на домашния любимец да разбере, че детето не е негов конкурент, не позволявайте на любимеца да свързва с появата на детето намаляване на вниманието към него, не изолирайте кучето и детето и в същото време не ги оставяйте сами, и, разбира се, спазвайте правилото, че всеки има свои играчки и съдове.

Вина

Потиснатият поглед и примерното поведение, което понякога показва кучето, обърнало къщата с главата надолу, не показват дълбоко разкаяние - способността на тези домашни любимци да изпитват вина също не е доказана. Те възприемат света по различен начин, социалните норми и моралът са им непознати, така че развалените мебели няма да предизвикат у тях чувство за вина.

Но емоциите на стопанина отлично ще покажат на кучето, че забранената граница е била нарушена. Кучето обръща внимание на реакцията на стопанина и се държи по съответния начин.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес