Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви дървета не е хубаво да засаждаме в двора?

19 август 2024, 18:11 часа

Всички се радваме на зелен двор с красиви и здрави дървета, които ни носят усещане за допир с природата и уют. Но съществуват дървета, които не е хубаво да засаждаме в двора. Някои от тях просто създават проблеми, а други по чисто суеверни причини. Ето част от тях:

Топола
Тополата е голямо дърво с мощна коренова система, която може да разруши всякаква основа на къща с течение на времето. Освен това, тополата има кухо стъбло и силните пориви на вятъра могат да причинят счупване. Ако короната падне на покрива, това ще повреди къщата или ще нарани някого. По време на цъфтеж, пухът се разпръсква из целия район и дразни лигавиците на хората и може да предизвика алергични реакции.

Бреза
Брезата е изящно и красиво дърво, възпявано в българския фолклор. Брезата има бяло стъбло, красива зелена корона, но и развита коренова система, която извлича голямо количество влага от почвата. Поради тази причина другите растения в близост до брезата ще се вкореняват по-трудно. Освен това, според народните вярвания в короната на брезата живеят духове. Ако духовете са добри, те ще защитават къщата. Ако са зли, ще носят болести на собствениците. Според друго суеверие, жена, до чиято къща расте бреза, ще страда от стерилитет.

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Орех
Орехът произвежда химикал, наречен юглон, който може да потиска растежа на другите растения около него. Освен това, привлича много насекоми и гризачи. Орехът е огромно дърво с големи разперени клони, което расте много бързо. Може да причини неудобства по време на периода на зреене. Ядките падат на земята от голяма височина. Ако има градинско обзавеждане под него или в двора играят деца, може да ги нарани. Смята се, че дебелата сянка на ореха може да донесе болести, защото короната му не пропуска почти никакво слънце и човек изстива бързо.

Туя
Туята е популярно декоративно растение, но има някои причини, поради които не е препоръчително да се засажда в двора. Туята е податлива на различни болести и вредители, като гъбични инфекции или насекоми, които могат да доведат до бързо увяхване и загуба на декоративния вид. Туята отделя смолисти вещества, които могат да доведат до алергични реакции у някои хора.

Освен това, ароматът й може да е неприятен за някои хора, особено в големи количества. Някои видове туя могат да бъдат токсични, ако се погълнат от домашни любимци или деца. Семената и листата могат да съдържат токсични съединения. Според народните вярвания туята винаги се свързва със смъртта, затова не трябва да се засажда близо до къщата, за да не носи негативна енергия.

Черница
Засаждането на черница в двора може да създаде много проблеми. Черницата произвежда огромно количество плодове, които замърсяват двора, когато падат на земята. Плодовете са тъмни и могат да оставят петна по настилки, автомобили и дори по дрехите на живущите. Сладките плодове привличат много насекоми, което носи допълнителни проблеми и неудобства за обитателите на дома.

Черницата има агресивна и широка коренова система, която може да повреди основите на сгради, настилки, тръби и други структури, както и да затрудни растежа на други растения в близост. От дървото през есента падат много листа, които замърсяват двора. Освен това, листата могат да запушат улуци и да създадат още проблеми при поддържането на двора. Цветният прашец на черницата може да предизвика алергични реакции у някои хора, което прави дървото неподходящо за засаждане в жилищни райони.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес