Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е връзката между Свети Димитър и България?

26 октомври 2023, 09:44 часа
Реклама

На 26 октомври православната църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски, убит заради вярата си през III в. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което Димитър е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а в България - на старата столица Велико Търново. В иконографията Свети Димитър се изобразява като светец-воин. Според народния календар Димитровден бележи началото на зимата.

Реклама

Знаете ли каква е връзката между Свети Димитър и България?

Името на свети Димитър е свързано с България по две причини.

Въстанието на Асен и Петър

На 26 октомври 1185 г. при освещаване на църквата “Свети Димитър Солунски” в Търново е обявено въстанието на братята Асен и Питър с цел освобождаване на народа от двувековното византийско робство.  В тази църква са коронясани първите владетели от Асеневата династия - Петър, Асен и Калоян.  

"Свети Великомъченик Димитър" – най-високият храм в Пловдив (СНИМКИ)

Цар Калоян и свети Димитър

До ден днешен смъртта на българския цар Калоян е смесица от истина и мистика, в която участие взема и Свети Димитър.

Цар Калоян с войската си обгражда Солун през 1207 г. Победата му е сигурна и той се готви за последен и решителен щурм. Калоян решава да даде почивка на воините си и се оттегля в шатрата за почивка. Тогава се появява свети Димитър. Покровителят на Солун е гневен, че най-малкият брат от рода Асеневци, застрашава неговия град.

Светецът влиза в шатрата на българския владетел и му нанася смъртоносна рана. Наблизо е шатрата на военачалника Манастър, който чува виковете на господаря си и се притича на помощ. Тогава раненият и разгневен владетел вижда Манастър и с последни сили казва “Защо, Манастре, направи това! Не си ли доволен от всичко, което имаш. Или златото и тебе заслепи?”
Повечето историци застъпват твърдението, че цар Калоян е убит в резултат на заговор, част от който е и Манастър.

Историческите летописи

По сведения на Йоан Ставракий, живял през втората половина на XIII в. и хартофилакс (началник на архива на Солун) Калоян застанал на височините край града, недалеч от Лангада, в навечерието на нападението, което готвел. Поглеждайки от височината, той се провикнал високо: “Свети Димитрие! Ако превзема този град, ще ти направя хубав манастир!” Същата нощ, обаче, Калоян е прободен в шатрата си от самия Свети Димитър.

Един френски рицар Робер дьо Клари, участник в IV-тия кръстоносен поход пише “Тялото на Свети Димитър беше погребано в града (Солун) и той не позволяваше градът му да бъде превземан със сила”. После добавя, че Свети Димитър влязъл рано сутринта в шатрата на българския цар и го пробол с копието си. 

Свети Димитър

Видният византийски историк от същия период Георги Акрополит, който е добре осведомен за българо-византийските отношения, а по-късно дори посещава Търново, пише в хрониките си ”Калоян отмъщавал за злините, които император Василий извършил спрямо българите. И като казвал, че Василий се наричал Българоубиец, себе си назовавал Ромеоубиец. Прочее, той дошъл чак до самия Солун и умрял, обхванат от болки в хълбока. А както казват някои, смъртта му произлязва и поради Божия гняв срещу него: той видял на сън, че въоръжен мъж застанал до него и го ударил с копие в хълбока”.

В Житието на Св.Сава Сръбски, писано от сръбския книжовник Теодосий, се казва “Говорят, че Св. Димитър убил Калоян, царя Загорски”.
Мотивът със Свети Димитър, пробождащ Калоян, продължава да се разпространява. Той се явява като един вид отмъщение за това, че около две десетилетия по-рано Солунският светец става покровител на Асеневци в Търново. 

В гръцката иконография често Свети Димитър се представя като убиец на българския цар Калоян.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес