Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е истината за колагена на прах и наистина ли има полза от него?

19 юни 2023, 19:00 часа

Добавките с колаген получават много внимание напоследък и има проучвания, които предполагат, че приемането им наистина може да подобри еластичността на кожата.

В миналото се смяташе, че добавките с колаген са просто скъп протеинов прах, предвид липсата на доказателства за ползите от тях. Но с публикуването на по-нови проучвания, както и с подновения интерес към него, решихме, че си струва да го разгледаме по-отблизо.

5 храни, които съдържат естествен колаген: Ето какво трябва да ядете за красота и здраве

Какво трябва да знаете за добавките с колаген и клиничните изследвания?

Има редица клинични проучвания, които предполагат, че приемането на добавки с колаген може да помогне за подобряване на еластичността и хидратацията на кожата. Това включва проучвания, при които половината от участниците са получили плацебо, а хората, участващи в проучването, не са знаели кой е получил плацебо, докато експериментът и анализът не са приключили.

Най-общо казано, проектирането на проучвания по този начин може да помогне за премахване на несъзнателното пристрастяване. Дори когато полагаме всички усилия да бъдем безпристрастни, желанието за конкретен резултат често може да ни повлияе по фини и трудни за откриване начини.

Актуални теории за това как може да работи колагенът

Една от основните причини за скептицизма относно приемането на добавки с колаген, е, че по време на процеса на храносмилане той просто ще се разгради на отделните си аминокиселини, както всеки друг протеин. Приемането на добавка с колаген с идеята, че тя по някакъв магически начин ще си проправи път към кожата ви, няма особен смисъл.

Има обаче и други начини, по които поглъщането на колаген може да има ефект. Колагенът съдържа голяма част от аминокиселината хидроксипролин, която е уникална и не се намира в други източници на протеини, които ядем.

Една от текущите работещи теории е, че това действа като сигнал, който казва на тялото ни да увеличи количеството колаген, което произвежда, и да спре да унищожава част от колагена, който вече имаме. Като минимум това е възможен механизъм, който има малко повече смисъл.

Какво представлява колагенът?

Трябва ли да приемате добавка с колаген?

Има голяма разлика между клиничните иследвания и реалния живот. В случай на добавки с колаген, това, което се дава по време на проучване и това, което е в кутийката колагенов протеинов прах, който току-що сте закупили, може да се различават значително.

Колагеновите добавки могат да бъдат хидролизирани с помощта на много различни методи. Това разгражда колагена по различни начини, което означава, че отделните пептиди във всяка добавка могат да бъдат много различни.

Като се има предвид колко скъпи могат да бъдат някои от тези добавки, ползите може да не надвишават цената. Ако приемате колаген само с надеждата, че ще подобри кожата ви, по-рентабилен подход може да бъде да се концентрирате върху редовното носене на слънцезащитни продукти и използването на ретиноиди, за които е известно, че действат.

В заключение, добавките с колаген са предимно скъп протеин на прах, макар и с малко повече доказателства за някои допълнителни ползи.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес