Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как витамин D влияе върху кръвното, захарта и холестерола?

13 октомври 2024, 14:00 часа

Витамин D се счита за един от най-важните за нашето тяло и понякога дори е наричан „царят“. Но продължават дебати дали да се приема допълнително или не. Наскоро бяха публикувани препоръки от Американската ендокринологична асоциация. Казва се, че не е необходимо да се прави тест за витамин D, нито специално да се вземат добавки. Те могат да бъдат полезни само за хора над 75 години, бременни жени и деца под 18 години. Други организми получават достатъчно витамин D от храната (намира се в мазната риба) и слънцето.

Първоначално се смяташе, че витамин D е необходим само за правилното формиране на костите, но учените все повече заключават, че "обхватът на действие" на витамин D е много по-широк. Това потвърждаваново проучване на китайски учени

 

Още: Какво се случва с тялото, ако седите 10 дни без слънчева светлина

Ползи от приема на витамин D

Изследователите проведоха мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания (RCT), публикувани до март 2024 г., които докладваха оценки на ефектите от добавянето на витамин D върху кардиометаболичните фактори. Бяха анализирани общо 17 656 участници от 99 RCT.

Според проучването, средна доза от 3320 IU витамин D на ден, добавена към диетата, се свързва с намаляване на кръвното налягане, общия холестерол, гликирания хемоглобин A1C и инсулина и кръвната захар на гладно.

 

Още: Какъв е ефектът от срещата на Слънцето и Меркурий в наталната карта?

Преимущества на приема на витамини D са повече изразени:

·       при тези, които не страдат от затлъстяване (ИТМ под 30),

·       при хора над 50 години,

·       при прием на добавки повече от 3 месеца.

Още: 7 слънца в небето: Уникално явление се появи в Китай (ВИДЕО)

По-високи дози витамин D за по-дълъг период трябва да се имат предвид при разработването на персонализирани стратегии за интервенция за подобряване на кардиометаболитното здраве при тези популации.

 

Опасност от предозиране

Витамин D може допълнително да бъде получен от храна или добавки, като витамин D3 (холекалциферол) или витамин D2 (ергокалциферол). Адекватните добавки и умереното излагане на слънце са необходими за предотвратяване на дефицит на витамин D“.

Важно: предозирането на витамин D е възможно и много опасно. Затова не купувайте хранителни добавки или лекарства на своя глава просто защото смятате, че имате нужда от тях. Всички лекарства, независимо дали са лекарства или витаминно-минерални комплекси, трябва да бъдат предписани от компетентен лекар след преминаване на всички тестове.

 

Как да разберете, че тялото ви има недостиг на витамин D:

·       мускулна слабост,

·       човек се уморява много бързо,

·       усещане за болки в костите.

Ако забележите тези симптоми, запишете час при вашия общопрактикуващ лекар, който ще ви предпише необходимите изследвания, за да потвърди или опровергае липсата на витамин D.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес