Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как тази дразнеща черта на характера може да ви помогне да живеете по-дълго

08 май 2024, 05:25 часа

Ако имате роднини или близки приятели, които са упорити, може би ще искате да вземете пример от тях - защото според ново проучване тази черта може да им помогне да живеят по-дълго.

Още: Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Изследването на учените

Проучването е фокусирано върху хора на възраст над 90 години в южните селски райони на Италия, където не е необичайно хората да доживеят до 100 и повече години. Изследователите от Римския университет „Ла Сапиенца“ и Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего са проучили 29 души на 90 и 100 години и 51 членове на семействата на тези възрастни хора, а резултатите от проучването им относно психологическите им особености са впечатляващи.

Резултатите от проучването

Както може да се очаква, по-младите членове на семейството в проучването (на възраст от 51 до 75 години) са били в по-добро физическо здраве от възрастните. Но по-възрастните хора в тази група имали по-добро психическо състояние от по-младите си роднини.

„Проведени са редица изследвания на много възрастни хора, но те са съсредоточени предимно върху генетиката, а не върху психичното им здраве или личностните им качества“, казва д-р Дилип В. Джесте, който е старши автор на изследването. „Основните теми, които се очертаха в нашето проучване и които, изглежда, са специфичните характеристики, свързани с по-доброто психично здраве на това селско население, са позитивността, работната етика, упоритостта и силната връзка със семейството, религията и земята.“

Въпреки че всички констатации са интересни, трябва да отбележим, че темата за упоритостта все още се набива на очи най-много от всички - особено след като в днешното общество тя обикновено се разглежда като отрицателно качество. И изглежда, че това е направило впечатление и на изследователите.

„Любовта на групата към земята им е обща тема и им дава цел в живота. Повечето от тях все още работят в домовете си и обработват земята. Те мислят: „Това е моят живот и няма да се откажа от него“, казва Анна Селцо, която е първият автор на изследването.

Тя добавя: „Установихме също, че тази група е склонна да бъде доминираща, упорита и се нуждае от чувство за контрол, което може да бъде желана черта, тъй като те са верни на убежденията си и се интересуват по-малко от това какво мислят другите. Тази склонност към контрол на средата предполага забележителна твърдост, която е балансирана от необходимостта да се адаптират към променящите се обстоятелства.“

Още: 7 вдъхновяващи идеи за хора над 50 години

Доста вдъхновяващо, нали? Определено не сме свикнали да свързваме това качество с много позитивизъм. Но ако това означава да бъдеш упорит - и ако то наистина сочи към добро здраве - с удоволствие ще го възприемем на всяка цена, особено от любимите ни роднини!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес