Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави най-вкусният мармалад от сини сливи?

23 юли 2024, 15:35 часа

Родени между Черно и Каспийско море, култивирани от хилядолетия, популярни със сладкия си, но и леко тръпчив и специфичен вкус, с тъмния цвят на кожата си и златната си сърцевина, с аромата и ползите за здравето, сините сливи са част от историята и традициите ни, герои на народни приказки и кулинарно изкушение от избите.

Най-често бабите ни приготвяха сините сливи на мармалад, като старите рецепти крият неподозирани вкусове, несравними с днешните купешки бурканчета. Ако мечтаете да вкусите отново онзи мармалад от сини сливи, който помните от детството си, ще трябва да запретнете ръкави и да си го приготвите сами. От нас рецептата, за вас – насладата, но преди нея – защо да ядем  сини сливи.

Мармалад БЕЗ варене - всеки трябва да я знае тази рецепта

Ползи от консумацията на сини сливи

Сините сливи са не само вкусни и ароматни, те са полезни и за здравето.

-          Бедни на калории, но богати на витамини, сред които водещ е витамин К, сините сливи са полезен плод, който ще достави на тялото ви антиоксиданти и минерали за добро здраве.

-          Богати на фибри, сините сливи помагат да изпразването на червата и облекчават запека. Това им свойство се дължи и на съдържащия се в тях сорбитол – захарен алкохол с естествени слабителни ефекти. Имайте предвид обаче, че този ефект от консумацията на сини сливи може да има и отрицателна страна – консумацията на повече от 80 грама на ден може да причини диария.

-          Сливите помагат за контрола на кръвната захар и не водят до увеличаване на захарта в кръвта след консумация. Това се дължи и на високото им съдържание на фибри, и на техния потенциал да повишават нивата на адипонектин – хормон, който играе роля в регулирането на кръвната захар.

-          Сините сливи са вкусна превенция против остеопорозата. Това се дължи на съдържанието на витамин К и на минералите фосфор, магнезий и калий, както и на факта, че влияят на хормони, отговорни за здравето на костите и образуването им, с което сините сливи не само предотвратяват загубата на костна маса, но също така може да имат потенциала да обърнат загубата на костна маса, която вече е настъпила.

-          Сините сливи редуцират нивата на лошия холестерол в кръвта и регулират кръвното налягане, с което помагат за подобряване на сърдечно-съдовите функции и се грижат за здравето на сърцето. Скорошно проучване установи, че мъжете, които са били диагностицирани с висок холестерол, имат по-ниски нива след консумация на 12 сини сливи дневно в продължение на осем седмици. 

Убедихме ли ви в ползите от сините сливи? Вероятно да, така че време е за най-вкусния мармалад от сини сливи.

Мармалад от лук – звучи странно, но е много вкусно

Най-вкусният мармалад от сини сливи – рецепта за небцето и душата

Наричаме тази рецепта за небцето и душата, защото е не само вкусна, но и стара – връща ни в спомените за едни босоноги години, долапа на баба и нейните вкусни мармалади. Рецептата е простичка, а необходимите съставки са само сини сливи и захар в съотношение 2:1 – тоест за всеки килограм сливи ви трябва половин килограм захар и естествено – лимонтозу – половин малка лъжичка е напълно достатъчна.  

Важно е сините сливи за мармалада да са отлично узрели, да са меки и да не пропуснете да премахнете костилките – те са вреди и в сладка, и в компоти. Люспите се премахват лесно, като сложите сините сливи да поврат 5-10 минути. Не забравяйте да ги охладите, преди да ги белите, за да не се изгорите.

Водата, в която сте ги варили, за да премахнете люспите, не се изхвърля. Обелените сливи без костилки се връщат в нея, добавя се захарта и се варят на слаб огън с разбъркване. Накрая, когато постигнете желаната гъстота, се добавя лимонената киселина. Две-три минути по-късно сте готови да излеете горещия мармалад в буркани, които не се варят, а само се обръщат с капачките надолу.

Насладете се на вкуса на детството с този мармалад от сини сливи, като го поднесете със смелени орехи.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес