Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да си поискаме по-висока заплата?

08 юли 2024, 11:01 часа

Много от хората се примиряват с ниска работна заплата, непозволяваща им дори нормален стандарт на живот, като се боят да настояват и дори да повдигнат темата за увеличаване на работната заплата, тъй като страхуват да не загубят работата и доходите си, колкото и ниски да са те. Как правилно да си поискаме по-висока заплата, без да рискуваме да бъдем освободени и заменени от служител, готов да заеме мястото ни за по-скромно заплащане, както и да получим желаното повишение, са въпроси от съществено значение.

Как правилно да си поискаме по-висока заплата?

Разговорът за пари е винаги труден, а още по-трудно е, когато се налага да се говори по темата с работодателя. Макар да е трудно обаче, важно е служителят да инициира разговорът, да бъде честен и открит и да сподели причините, поради които счита, че заплатата му следва да бъде увеличена.

Сред тези причини не могат да бъдат примерно финансовите му затруднения, които не са свързани с настоящата работа и не би следвало да представляват проблем на шефа, лични проблеми, субективни представи и прочие. Единствено доводи, свързани с работата, изтъкнати от служителя, могат да извоюват мечтаната заплата. Постигането на тази цел е възможно, ако ни е известно как правилно да си поискаме по-висока заплата.

7 начина да кажете на шефа си, че напускате работа

-          Подготви се за разговора, знаейки цената си

Преди да инициираш разговор, провери работната заплата за твоята длъжност в администрацията, частния сектор и извън граница. Ако се окаже, че получаваш в пъти по-малко от другите за сходна длъжност в страната, вероятността да успееш да си извоюваш повишение, е много по-голяма.

Проучи заплащането в сходни сфери на дейност или дори за същата позиция в конкурентни фирми, но ако нямаш сериозни намерения да смениш работата заради ниска заплата, то бъди изключително внимателен като сравняваш заплащането, което получаваш, с предложеното от конкурентен бранд.

По-скоро използвай наученото за твоя употреба, за да знаеш какво увеличение да пожелаеш, без да подчертаваш пред работодателя, че фирма Х дава У заплата. Ако колегите ти получават двойна на твоята залата в същата сфера и за същата или сходна позиция, може да помислиш за искане за увеличение с по-сериозен процент. Ако обаче взимат 10-20% повече от теб, помисли дали да повдигнеш темата и ако решиш, че искаш да говориш за по-високо заплащане, то посочи по-скромен процент на желаното повишение.

-          Използвай постиженията си

Въвел си иновация, спестяващи доста средства на фирмата, привлякъл си ключов клиент, който носи стабилен доход? Може да говориш спокойно за увеличение заради тези си постижения и изтъквайки ги като възможност шефа ти да заплаща по-висока заплата. Помисли и дали бонуси и средствата за телефон или пътни, които получаваш или можеш да получат, не правят това работно място всъщност по-платено от друго на пръв поглед с по-висока заплата.

 Парите не са единственият фактор, който трябва да имаш предвид, когато претегляте оферта за работа. Има и други компенсации, които могат да увеличат дохода ти или да ти предоставят свободно време или компетенции. Ако не можеш да получиш увеличение на заплатата, защо не пробваш да пожелаеш един почивен ден повече месечно? Това също е важно.

-          Бъди открит и не блъфирай

Може да споделиш, че не се справяш с финансите заради ниското заплащане, че обичаш работата си, но се налага да изкарваш повече пари поради различни лични причини, които не ти позволяват вече да е трудиш за настоящата заплата, както и че е възможно да напуснеш, за да потърсиш по-платена работа.

Ако обаче нямаш резервен вариант, друг източник на доходи или не си убеден, че ще те вземат на желаната позиция в друга фирма, предлагаща по-високо заплащане, не блъфирай, казвайки че ще си тръгнеш, ако не получиш желаното. Подобен блъф може да ти струва скъпо, оставяйки те без източник на доходи – настоящата работа – колкото и скромен да е този източник.

Как да кажете на шефа си, че не ви харесва да работите с някой колега?

-          Поеми отговорност да работиш повече

Обещай повече усилия в работата  и повече отдаденост, ако не е нужно да мислиш как ще закупиш хляба за масата си. Обясни на шефа ти този факт, нека го разбере идеално и да види ситуацията през очите ти.

-          Приеми бонусите

Ако шефът предлага бонуси като гъвкаво работно врем, бонус за подписване на нов договор с клиент, възможности за професионално развитие, курсове, повече отпуска и прочие, това също е увеличение, макар да не е в пари. Възползвайте се и не отказвай.

-          Говори спокойно

Когато се чудиш как правилно да си поискаме по-висока заплата, имай предвид, че тонът и поведението са важни. Не повишавай тон, не заплашвай, запази спокойствие и говори рационално, а не емоционално.

-          Подготви се

Помисли какви въпроси би задал шефа ти, когато поискаш увеличението, имай отговорите им в главата си и разиграй мислено всички възможни сценарии, вероятни според теб, за да си максимално подготвен и да няма изненади.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес