Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-ефективно да почистим запушения канал на мивката?

11 август 2024, 09:44 часа

Едва ли има домакиня, която да не се е сблъсквала със запушен канал на мивката или ваната си. Остатъци от храна, коса, косми от домашния любимец, случайно попаднали предмети, чието място не е там – причините за запушването са различни, но резултатът е един и същ – водата не изтича и това прави използването на мивката невъзможно.

Естествено, че винаги може да използвате препарат, разработен специално за целта, с който да отпушите канала, но тези препарати не сработват винаги, а и не е задължително да ги имаме в дома си. Тези факти, съчетани с цената на препаратите, пораждат въпроса можем ли да се справим с подръчни средства и как най-ефективно да почистим запушения канал на мивката, без да прибягваме до помощта на професионалисти или на препарати. Вижте съветите на домакините, изпадали в подобна ситуация и изправени пред запушен канал на мивката, и как са се справили сами с подръчни средства.

5 безотказни начина за отпушване на канали и мивка - изберете кой Ви е най-удобен

Как най-ефективно да почистим запушения канал на мивката?

Ако очаквате еднозначен отговор и един-единствен съвет, който да следвате, ще останете разочаровани, тъй като всичко зависи от типа на мивката. Начинът, по който отпушвате канала, ще варира в зависимост от стила на мивката, следователно е важно да сте наясно как работи канализацията на вашата мивка, да познавате индивидуалните ѝ особености – от очевадните като има ли цедка и тапа мивката до типа на сифона и вида на канализацията.

След тези основни познания за мивката ви, които при някои запушвания ще са ви необходими,  ви трябва точната рецепта с домашни и подръчни средства, която е ефективна, лесна, евтина и бързо ще отпуши канала, спиращ домакинските ви задължения. Следвайте тези стъпки, препоръчани от домакините, които се справят успешно сами с каналите на мивките си.

1.       Ако има вода в мивката, ще трябва да я изгребете с чаша или друг подходящ съд, за да може да работите спокойно и да имате видимост към цедката и канала на мивката.

2.       Преди да премахнете цедката, първо премахнете евентуални остатъци от храна или косми от самата нея. Ако сте късметлии, това ще е достатъчно и каналът всъщност ще се окаже без проблем.

3.        В случай, че проблемът продължава да ви тормози, ще трябва да премахнете цедката. Тя може да е подвижна или закрепена. Ако е закрепена, уверете се, че крепежни елементи не падат в канала. Последното, което ви е нужно, е винт там.

Ето как най-лесно да отпушим канала в банята

4.       Проходете канала с телче, което е завито в предната част. Целта е да захване евентуални косми или други предмети, попаднали в канала. В случай, че не проработи, на помощ идват препаратите, които в нашия случай са домашно забъркани, безопасни за хора, домашни любимци и околната среда. Стъпките, които да следвате при използване на домашен препарат за отпушване на канали на мивки, са:

- Изсипете тенджера с вряла вода в канала.

- Смесете чаша оцет с чаша вода изсипете получената смес в канала.

- Покрийте канала с тапа и изчакайте 10-15 минути, за да свърши домашно забърканата смес с оцет, която е киселина и е изключително ефективна,  своята работа.

-Завършете така, както сте започнали – с тенджера с вряща вода, която ще промие канала и ще отмие онова, което оцетът е разтворил.

Ако нищо не помага, помислете за голям предмет, който може да е попаднал в тръбата под мивката. Така наречения „Ес“ подлежи на разглобяване. Ако ще се занимавате с това, пригответе си кофа или леген, както и кърпи, тъй като е възможно в него да има вода. Извадете онази досада, която е заседнала там, сглобете обратно и тествайте, преди да се успокоите, че всичко е наред.

Ако все още има проблем и все още се чудите как най-ефективно да почистим запушения канал на мивката, време е за професионална помощ, тъй като вашите възможности свършват тук. За да не попадат големи предмети и да не създават подобни проблеми, винаги използвате цедка на канала в мивката и не я премахвайте, за да не търсите в тръбата чорап, гъба за съдове или дори нещо по-голямо.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес