Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-бързо да размразим замръзналото месо?

09 август 2024, 14:44 часа

Прясното месо е за предпочитане пред замразеното и това е естествено, като се имат предвид вкусовите му качества. При закупуване на замразено месо винаги има съмнение къде и как е отгледано животното, дали информацията на етикета е вярна, дали не е пътувало със седмици, преди да стигне до трапезата ни, като не е изключено да е старо, многократно замразявано и със сменени няколко пъти етикети. Ето защо се препоръчва закупуването на прясно месо, което да замразим сами във фризера, ако количеството е такова, че не може да бъде  изконсумирано за ден-два-три. Замразяването обаче има своя недостатък – размразяването и по-скоро, че няма да имате готов продукт, ако искате да сготвите нещо бързо, а не сте предвидили да размразите месото. За щастие има как най-бързо да размразим месо, извадено току-щ о от фризера. Следвайте тези трикове , за да бъдете готови с хапването в точния момент и да не разочаровате семейството, гостите или съпруга .

 Как най-бързо да размразим замръзналото месо?

Ако вечерята ви се забави, тъй като сте забравили да извадите месото от фризера, ще бъде неприятно, но ако гостите ви останат гладни, а трапезата – празна по същата причина, ще се изложите, а вечерта ще бъде провал. Преди да хукнете към магазина, за да закупите готово ястие, с което да гостите, събралите се около масата, вижте как може да спасите менюто, което сте замислили, и да поднесете ястие с онова месо, което все още се намира във фризера ви. Звучи ви невъзможно? Грешите. Тези хитри трикове как най-бързо да размразим месо от фризера ще ви помогнат да преодолеете затруднението и да сте готови с ястието точно навреме. Предлагаме ви експертните съвети, от които се нуждаете, за да размразите замразено месо. Ето всичко, което трябва да знаете, за бързите и безопасни методи за размразяване.

-          Научете урока си

Ако някога сте размразявали цяло пиле и отделни порции, със сигурност знаете, че порциите се съхраняват и размразяват много по-лесно. Ако сте научили урока си, със сигурност сте се подготвили с порции, а не с цели големи парчета меса във фризера си. Ако не това е подходът ви, време е да научите урока си и да приготвяте и замразявате отделно опаковани порции. Ако пък сте имали щастието да преместите тези замръзнали порции от фризера в хладилните предния ден, още по-добре, макар че повечето домакини забравят да го направят и се оказват със замразено месо часове преди вечерята. Но и този проблем има решение.

-          Силата на водата

Ако трябва бързо да размразите месо или морски дарове, доверете се на водата, на студената вода, като ги потопите в нея за няколко часа. Потапянето на храната в студена вода значително ускорява процеса на размразяване, като този метод е особено подходящ именно за месо и морски дарове. За да е бързо и безопасно размразяването, сменяйте тази студена вода в съда, в който сте потопили месото, задължително прибрано в плик с цип, с нова студена вода на всеки половин час. Никога не използвайте топла или гореща вода – това е грешка, която много домакини допускат, като считат, че топлината от врящата вода ще им помогне по-бързо да се справят със задачата. Всъщност храните ще се размразят доста бързо при стайна температура в знойното лято или в гореща вода, но вредни бактерии могат да растат в храната, ако стане твърде топла по време на размразяването, така че това не е решение на задачата, макар да е бързо размразяване. Все пак искате ястието и да е безопасно, нали така? Ако месото е приготвено на порции и тънко, няколко часа в студена вода ще са напълно достатъчни, за да се размрази, а не цяла нощ, както обикновено, тоест ще имате шанс да сте готови с вечерята своевременно, дори да размразявате безопасно месото.

-          Зеленчуците към така размразеното месо може да ги добавите замразени направо от фризера, без да губите време за тяхното размразяване. Това няма да навреди на качеството, вкуса им или да намали ползите от консумацията им.

-          Забравете за микровълновата, ако ще готвите замразени сурови храни. Това може да компрометира безопасността и качеството.

 

И размразяването в хладилник, и това в студена вода гарантира бързо, равномерно и безопасно размразяване на месото и то ще бъде готово за готвене точно когато ви трябва.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес