Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-бързо да изчистим варовика от тоалетната?

08 август 2024, 13:40 часа

Отлаганията от котлен камък, създаващи неудобства на домакините и изискващи усилия за почистването им от тоалетната, мивките и мокрите помещения в дома, се дължат на твърдата вода, която преобладава в редица региони от страната.

Свикнали да гледаме на котления камък като на причина да се нуждаем от техник за ремонт на бойлера или пералнята в дома си или още по-лошо – като на непредвиден разход от семейния бюджет за покупка на нов уред, както и като на крадец на време, отнемащ часове за изпълнение на домакинските задължения, често забравяме, че варовикът е полезен, тъй като е сред най-използваните строителни материали, който се използва и за промишленото производство на негасена вар, гасена вар, цимент и др.

Естествено, варовикът в мивката, електрическите уреди и в тоалетната чиния няма как да ни радва и е очаквано да търсим бърз и ефективен начин да го изчистим. Ако домакините знаят как най-бързо да изчистим варовика от тоалетната и как да предпазят уредите в дома си от него, то лошата му слава може да отстъпи на полезните му качества и приложения. Събрахме за вас хитри трикове и ценни съвети за бързото му почистване от тоалетната, за да гледате на варовика като на строителен материал, а не като на вредител в дома ви.

Най-бързото почистване на тоалетна чиния - само за мързеливи домакини

Как най-бързо да изчистим варовика от тоалетната?

Въпреки че варовикът има лошия навик да се настанява в мивката, тръбите, крановете, бойлера и пералнята ни машина, неговото царство и рай за натрупването му е тоалетната чиния. Повечето натрупвания от варовик в тоалетни чинии се появяват в райони с твърда вода, така че белината няма шанс да помогне и е необходима употребата на киселина.

Препаратите за почистване на варовик обаче изискват и време, за да ги закупите, и средства. Може да си ги спестите, ако знаете кои домашни препарати са по-ефективни срещу варовика от купешките такива и как да ги забъркате сами в дома си. Сред най-ефективните средства за почистване на варовик, които могат да бъдат открити в почти всяка кухня, са белият оцет и содата за хляб, познати като универсални средства за почистване на почти всички помещения и замърсявания в дома.

С какво най-бързо се чисти котлен камък от тоалетна чиния?

Как най-бързо да изчистим варовика от тоалетната с помощта на бял оцет?

Най-ефективната киселина за почистване на варовик, е белият оцет. Достъпен, изгоден и срещащ се в почти всеки кухненски шкаф, белият оцет е истинско чудо по отношение на почистването на варовик. Необходимо е само да напръскате месата, на които се е натрупал, и да го оставите да престои. Оцетът ще свърши цялата работа сам, размеквайки и отстранявайки варовика.

Ако ситуацията е по-тежка от очакваното, може да използвате четката за тоалетната ви чиния, за да търкате, с което по-лесно да го отстраните. Ако не оставяте варовика да се натрупва и да престоява дълго, а използвате оцета своевременно и за почистване, и като средство за своеобразна профилактика, то триенето ще ви се размине и напръскването ще се окаже напълно достатъчно.

Как най-бързо да изчистим варовика от тоалетната с помощта на сода за хляб?

Содата е познато средство за почистване на трудни за отстраняване петна от всякакъв характер в дома. Използвана е за фугите между плочките в банята, за ваните и мивките, килимите, дрехите, за избелване на зъби и дори за почистване на плесен и мухъл. Ето защо не ни учудва, че е идеално средство за почистване на варовика от тоалетната чиния.

За целта се посипва и оставя да действа половин час, преди да се изтрие с четка и изплакне с пускане на водата, или се приготвя като паста с малко вода, натрива с четката за тоалетна и оставя да престои, преди да се измие. Почистващите свойства на содата, съчетани със свойствата да избелва, я правят идеално домашно забъркано почистващо чудо, пред което варовикът просто няма шанс.

Специалистите и домакините с богат опит в почистването на варовик препоръчват да завършите почистването с прясно изцеден лимонов сок. Лимонът е киселина, което го прави идеален за почистване на варовик. Лимоновият сок в тоалетната чиния не само затвърждава постигнатия резултат по отношение на почистването на варовика, но и ароматизира съвършено тоалетната, оставяйки след себе си блестяща  чистота и свеж аромат.

Ако каналът на тоалетната ви чиния е запушен, използвайте тази рецепта за бързо и ефективно почистване – изсипете четвърт чаша сода бикарбонат в тоалетната, последвана от четвърт бял оцет. Оставете разтвора да шупне в продължение на 10 минути, след което изсипете вряла вода, за да отстраните остатъците. Тоалетната ви свети от чистота, без да сте вложили много усилия, без да сте похарчили куп средства за препарати и без да се изгубили от ценното си време в търкане на петна от варовик.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес