Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-бързо да изчистим фурната от загоряло?

01 август 2024, 13:20 часа

Фурната е незаменим помощник на домакинята, като ястията, приготвени на нея, успешно заменят вредното пържене, при което се консумират твърде много вредни мазнини, водещи до повишаване на нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. За да ни служи дълго, редно е да я почистваме ефективно особено ако се използва за семейни вкусотии, които пръскат по време  на приготвянето им. Вижте тези хитри съвети как най-бързо да изчистим фурната от загоряло, за да ни остане време за забавления, семейството, хобито и всичко, за което мечтаем.

Как най-бързо да изчистим фурната от загоряло?

Натрупаната мазнина не само кара фурната да мирише лошо, но и създава опасност от пожар, което налага да се предприемат мерки за почистването ѝ. Най-лесно загорелите пръски или остатъци от храна във фурната се почистват, ако се следват тези хитри трикове и съвети:

-          Фурната се изключва от контакта. Може да ви изглежда излишен, но този съвет е важен, защото се гарантира безопасността с изключването на фурната от контакта -  нещо, което някои домакини забравят да направят.

Как се чисти фурна за под 10 минути?

-          Изваждат се всички части на фурната, които е възможно, и се намазват със силен обезмаслител, за да се разтвори мазнината. След като се изтъркат, се изплакват и се подсушават.

-          Приготвят се домашни препарати за борба със загорелите остатъци от храна във фурната – сода за хляб и оцет. Содата за хляб е ефективна за почистване на фурната и помага за премахване на миризмите. Киселинността на оцета разгражда запечената мазнина и остатъци от храна. И двете средства са не само ефективни, но и евтини, намират се във всяка кухня и не изискват време или средства, за да бъдат използвани за почистване на фурната.

Две части сода за хляб с една част вода се смесват, докато се получи гъста паста, с която се мажат загорелите участъци във фурната.  Непосредствено след това вътрешността на фурната, както и външните части, ако са замърсени, се напръскват с бял оцет, като най-лесно това може да стане с пулверизатор. Оставя се да престои цяла нощ или цял ден така намазаната фурна и се изтърква с четка с твърд косъм на сутринта, ако загорелите участъци са достатъчно упорити. Може да пробвате първо да забършете с кърпа, за да прецените дали ще се нуждае фурната ви от търкане с четка.

Ако все още има загорели участъци с храна, може да напръскате само тях с оцет и да избършете фурната след 10-тина минути. Лимонът може да ви свърши същата работа, ако няма оцет - високо ефективен е, а вълшебният аромат е бонус.

Насладете се на чистотата на фурната ви!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес