Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как можем да пазим природата и да живеем по-добре?

20 януари 2022, 17:15 часа

За много хора опазването на природата е свързано с личен дискомфорт. Дали е така обаче? Не можем ли да живеем както искаме и все пак да пазим природата? Със сигурност има такива варианти, но не всеки ги обмисля. Нека видим как можем да съчетаем двете неща. Просто трябва да правим някои леки стъпки в своето ежедневие. Ето и кои са те: 

Бира без отпадък

Една стара и много приятна традиция си остава като се взема бира от магазина да се връщат празни бутилки. Като правите това, единственият отпадък, който остава, са капачките на бутилките, които може да събирате и да дадете за някоя кауза, която рециклира метални капачки (има няколко такива). Това е добра алтернатива на кенчетата и пластмасовите бутилки в по-големи разфасовки. Уловката е, че трябва да имате няколко бутилки у дома си, които да сменяте с новите, които купувате. Така се създава един приятен затворен цикъл, който не застрашава природата. 

Плодове и зеленчуци без найлонови торбички

Като отидете в някой голям магазин и искате да си купите плодове и зеленчуци, почти винаги ще видите, че хората ги слагат в найлонови торбички. Това е удобство, но не е нужно винаги да се прави. Може просто да вземете връзка банани, да я претеглите и да залепите бележката от везната директно на тях. Правим го, работи добре. Разбира се, това е въпрос на разбиране и от страна на самите касиери, но вярваме, че те са разбрани хора. Ако трябва, поговорете с тях и им обяснете ситуацията. В края на деня за вас няма разлика, а в природата ще има по-малко отпадъци. 

Спрете ползването на сламки

Нека си го кажем - почти всяка напитка може да бъде консумирана без сламка. Ако такава все пак се налага, то това ще бъде в много по-малко случаи от масовите. Спирането на потребяването на сламки може да не е голяма крачка за вас, но е добра стъпка в опазването на природата. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес