Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да запазите татуировките си нови за по-дълго?

19 юни 2023, 19:44 часа

Татуировките остават завинаги. Поне това обикновено е идеята, когато ги правим, но те са склонни да избледняват. Цветовете изчезват и фините линии и буквите стават замъглени и по-малко живи. Скоростта, с която една татуировка избледнява, зависи от няколко фактора, включително качеството на мастилото, здравето на кожата, триенето и излагането на слънце, но за щастие можете да забавите процеса на избледняване и вашите татуировки да останат по-свежи за по-дълго. Ето как да се грижите за татуировката си, за да оцелее по-дълго.

Минимизирайте излагането на слънце

Защитата от слънцето намалява риска от рак на кожата и предпазва татуировката от бързо избледняване. Слънцето е основен фактор за развалянето на татуировките с времето. Целият пигмент бавно се размива с течение на времето и излагането на слънце наистина може да ускори разграждането на татуировката, независимо дали е цветна, черна или черно-сива.

За да запазите татуировката си по-нова, носете слънцезащитен крем поне SPF30 или по-висок. Ако можете да покриете татуировките си, когато навън е слънчево, това също помага. В противен случай хидратирайте и нанасяйте често слънцезащитен крем.

Татуировките крият сериозни опасности

Овлажнявайте често

Колкото по-хидратирана е кожата ви, толкова по-жизнени и здрави ще изглеждат вашите татуировки. Какаовото масло е доста ефективно за предотвратяване на стареенето на татуировката, защото то е богато на здравословни мастни киселини, както и на витамини Е и К. Това са компоненти, които помагат в борбата или поне забавят стареенето на кожата, но можете да изберете какъвто и да е овлажнител, който харесвате за вашия тип кожа.

Има специфични продукти за грижа за татуировки като крем за татуировки, направен с витамин С и Е, масло от шипка, какаово масло, арганово масло и алое.

Прилагайте допълнителни грижи към татуировките

Някои места по тялото се износват повече от други и тъй като прекомерното излагане може да повлияе на татуировката, тези области трябва да получат допълнително внимание. Раменете например имат нужда от допълнително слънцезащитен крем. Татуировките на пръстите са друга област, където татуировките често избледняват по-бързо от обикновено. Използваме ръцете си постоянно, така че сгъването и триенето може да допринесе за допълнителното деформиране на татуировката.

Поддържайте връзка с вашия татуист

Ако минимизирате излагането на слънце и поддържате кожата си хидратирана, вашата татуировка ще издържи изпитанието на времето (или поне ще избледнее по-бавно от обикновено), но трайността на една татуировка започва в дизайна. Мастилото за татуировки измина дълъг път и уменията на татуистите наистина помагат на татуировките да останат жизнени и красиви много, много години. Ако трайността на татуировката е важна за вас, говорете с вашия татуисти и изберете най-доброто място и дизайн вашия дизайн.

Веганството превзе и татуировките

И бъдете реалисти по отношение на корекциите, тъй като вашата татуировка вероятно ще се нуждае от това с течение на времето като единствения „истински“ начин да запазите татуировката си нова, така че се запознайте с признаците, че вашата татуировка е готова за ретуширане. Ако татуировката е загубила яркия си цвят и изглежда скучна или избледняла е време е за ретуш. Ако черните линии са се разпространили значително и изглеждат размити, губейки отчетливия си вид, можете да промените татуировката.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес