Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да запазим цвета на бялото вино?

19 юни 2024, 09:41 часа

Всеки ценител на виното разбира, че тази напитка трябва да се съхранява на хладно място, защитено от слънчева светлина. Защо са необходими тези условия? Достатъчни ли са тези ограничения за съхранение на вино?

Температура на съхранение

Първо, нека вземем един от най-важните аспекти - температурата на околната среда. Без съмнение идеалната температура за съхранение на вино е между +10 °C и +12 °C.

Със сигурност е важно тази температура да се поддържа възможно постоянна, защото само при това условие има шанс да се запази естественият букет на виното.

Но за да се разкрие перфектният вкус и за абсолютното впечатление от нея, е необходимо да се сервира на правилната температура.

По 1 чаша бяло вино на ден - ето как това влияе на тялото

Оптимално ниво на влажност

Ако виното се съхранява дълго време, важно е да се поддържа предписаната влажност на съхранение. Оптималното ниво на влажност трябва да бъде между 50 и 80%.

При нива на влажност под 50% дори първокласните естествени тапи започват да намаляват обема си. В този случай има по-голяма вероятност в бутилката да проникне повече кислород и виното да се изпари.

В резултат на това процесът на окисление се ускорява, когато нивото на течността намалява. Напротив, високата влажност може да доведе до гниене на винените тапи.

Чист въздух, без миризми

Качеството на въздуха е от изключително значение. Виното трябва да отлежава дълго време и всички примеси във въздуха могат да се прехвърлят върху виното и да влошат качеството му. Класическата естествена тапа държи сигурно виното в бутилката, но не я затваря херметически.

Ако виното се съхранява у дома, особено в кухнята, то несъмнено губи своите тероарни (присъщи на района, където е отглеждано грозде) характеристики, с други думи, то се разваля.

Без вибрации

Дори незначителните вибрации могат да повлияят негативно на качеството на отлежалото вино.

Постепенно се разклаща и утайката започва да се издига.

Процесът води до по-интензивни реакции между различните компоненти на виното.

В резултат на това се образуват нежелани съединения, които придават на виното небалансиран вкус.

Червено или бяло вино - кое е по-здравословно

UV защита

Невидимите лъчи от ултравиолетовия спектър и в по-голяма степен самата светлина са една от причините за нежелани химични реакции във вината.

Това всъщност е причината повечето производители да бутилират вино в тъмно или зелено стъкло, което може да абсорбира значителна част от UV лъчите. Ако бутилките вино не се съхраняват в тъмна среда, препоръчана от стандартите, тогава предишното условие за предотвратяване на развалянето на виното не е достатъчно.

Дори леко повишаване на температурата, причинено от естествена светлина, може да ускори естествения процес на зреене до степен, в която виното започва да се влошава. Ето защо, за осветяване на интериора на винените шкафове се използва LED осветление, което в своя спектър няма UV радиация и произвежда минимално количество топлина.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес