Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да ускорим метаболизма след 40, 50, 60-годишна възраст

05 септември 2024, 19:16 часа

Забавянето на метаболизма е ситуация, с която много хора се сблъскват между 40 и 60-годишна възраст. Но има ефективни начини да отстраните проблема и да започнете да се радвате на възрастта, на красиво, здраво тяло и добри нива на енергия.

Метаболизмът или обмяната на веществата е съвкупност от химични реакции в организма, които подпомагат неговия растеж, развитие, възпроизводство и запазване на всички негови свойства. Скоростта на обмяната на веществата зависи от редица фактори. Традиционно те се разделят на две групи: статични и динамични. Статични фактори - тези обстоятелства, върху които човек не може да влияе. Те включват: пол, възраст, наследствени характеристики, тип физика.

Динамичните фактори са тези, които могат да бъдат повлияни чрез промяна на начина на живот. Това са телесното тегло, съотношението между мускулна и мастна тъкан, хормоналният статус, психоемоционалното състояние.

Още: Кои 8 храни са чудесни за ускоряване на метаболизма?

За да разберем как да повлияем на метаболизма, трябва да открием причините за неговото изменение. Основната причина е дисбалансът на хормоните, който често се появява с възрастта. Например хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, инсулинова резистентност, захарен диабет, хиперпролактинемия. В такива случаи е необходимо да се консултирате с лекар-ендокринолог, специалист по превантивна медицина.

На 50-60-годишна възраст, дори при добра функция на щитовидната жлеза, може да се забележи намаляване на половите хормони. В този случай се нарушава обменът между мастната и мускулната тъкан, метаболизмът се забавя. Ето защо е важно да се назначи правилната хормонозаместителна терапия, за да се улови моментът, когато намаляването на половите хормони тепърва започва.

При такова лечение е важно да се вземат предвид генетичните особености, да се изключат противопоказанията, да се използват най-щадящите лекарства. Добре е те да се предписват в микродози и да съдържат естествени компоненти.

Важно е също така да се следи нивото на инсулина. Това е анаболен хормон, който подпомага правилното усвояване на глюкозата, помага тя да не се отлага под формата на излишни мазнини.

Още: Как да ускорим метаболизма си по естествен начин?

Втората причина за намаляването на метаболизма с възрастта е промяната във функцията на клетките. На 40-60-годишна възраст клетката се нуждае от по-малко енергия, отколкото на 18-30 години. Поради тази причина организмът като цяло се нуждае от по-малко енергия, отколкото в млада възраст. Хората на възраст над 40 ядат същото количество храна, но качват килограми. Тази ситуация се дължи именно на промяна във функционирането на енергията в клетката.

Третата причина е промяната в количеството на полезните вещества в организма. Важно е под наблюдението на специалист да се отстранят всички дефицити на микро- и макроелементи, които водят до нарушения в обмяната на веществата. За да се ускори това, често се предписват берберин, таурин, екстракт от зелен чай, различни компоненти на инозитол.

Като цяло всеки може да ускори метаболизма си, като спазва правилата за поддържане на добро здраве и дълголетие в добро здраве.

Първото от тях е добрият сън. Второто е правилно хранене с достатъчно белтъчини, мазнини и въглехидрати. Премахваме вредните храни, захарта, газираните напитки. Те са източници на лека енергия, които допринасят за бързото отлагане на излишна мастна тъкан и нарушаването на въглехидратната обмяна. Важно е да се спазва кратността - 3-4 часа между храненията, да се изключат честите закуски.

Още: Накиснете този плод и го изяжте един час преди лягане, на сутринта ще изчисти жлъчката и червата като с булдозер

Трето - физическа активност. Двама еднакви хора с приблизително еднакво телосложение могат да имат напълно различен разход на енергия. Този, който е с по-развита мускулна тъкан, я изразходва повече. Мускулната маса намалява с възрастта, затова трябва да се погрижите за нея предварително. Изграждайки я, ние спомагаме за ускоряване на метаболизма си, дори в състояние на покой.

Добрият метаболизъм на 40, 50, 60 години е удоволствие от възрастта. Струва си да посветите време и енергия на този въпрос, за да подобрите стандарта си на живот, благосъстоянието и външния си вид.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес