Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем да се страхуваме от старостта: 5 мъдри мисли, които ще променят отношението ви към възрастта

22 октомври 2024, 20:00 часа

Рождените дни, като правило, предизвикват радост и наслада само сред децата, което не може да се каже за по-старото поколение. Увеличаването на биологичните числа при възрастни често се възприема негативно. Някои изпадат в меланхолично настроение точно преди рождения си ден, други отказват да празнуват, за да не напомнят на себе си и на другите за възрастта си, а някои дори пазят възрастта си в тайна. Тази ситуация носи много разочарование на човек, въпреки че ако погледнете от другата страна, можете да намерите доста положителни аспекти на това да напредвате с възрастта.

Порастването или остаряването е естествен и необратим процес. Наивно е да вярвате, че и вие като Бенджамин Бътън ще ставате все по-млади и красиви с годините. Дълбоката мисъл тук е, че приемането на възрастта е свързано със зрялост, осъзнатост и обективност. Тоест не може да изглеждате на 60 по същия начин като на 30 и обратното. Това означава, че ако сте свикнали да възприемате адекватно реалността и не създавате страхотни илюзии за себе си, тогава ще приемете процеса на стареене за даденост, а не за нещо ужасно и катастрофално. Освен това възрастта има своите приятни моменти, които ще ви помогнат да погледнете на възрастта си по съвсем различен начин.

Защо остаряването не е страшно: 5 предимства на зрелостта

Още: Известни са витамините, от които тялото се нуждае след 50

Границите на младостта са се изместили значително и вероятно все още сте много далеч от тази много стара възраст

Възприемането на възрастта в съвременния свят се е променило много. Преди това за „жена на възрастта на Балзак“ се смяташе дама, която вече е преминала възрастовата граница от 35 години, която днес се счита за възрастта на млада жена. Това означава, че възрастовите граници са се изместили и са станали по-размити. И на 50, и на 55, и на 60 днес можете да изглеждате много добре и никой няма да ви нарече стара дама или баба.

Вие придобивате светска мъдрост, с която никой млад човек не може да се похвали

Някои функции на тялото и психиката всъщност се изтощават или отслабват с възрастта, докато други, напротив, стават по-силни и по-устойчиви. С годините се трупа опит, гъвкавост, мъдрост и търпение – нещо, с което младото поколение не може да се похвали. С възрастта животът навлиза във фаза на известна стабилност: да, вече не можете да ходите и да се забавлявате, както в младостта си, но подхождате по-мъдро към ежедневните проблеми, като по този начин качествено подобрявате живота си.

Още: 5 начина, по които приятелствата могат да бъдат полезни за здравето ви

Опитът и знанията, които сте натрупали, ви правят по-успешен и осъзнат човек в работата и личния живот.

Всяка възраст има предимства. Някъде е младост и красота, някъде мъдрост, някъде търпение и разбиране. Да, никога няма да можете да имате тялото или външния вид, които сте имали преди 30 години, но имате много знания и опит. По-специално в професионалната сфера и в междуличностните отношения. Благодарение на това вие ставате уникален специалист в своята професия, както и по-селективен партньор в една връзка, който знае точно какво му подхожда и какво не.

В младостта има натиск от социални очаквания (трябва да получите образование, да станете някой в ​​професията, да създадете семейство, да имате деца), в напреднала възраст няма нищо подобно

Еволюцията на човешкия живот включва поредица от етапи, през които всеки преминава: детство, юношество, зряла възраст, кариера, семейство, деца. Първите 25 години от живота минават много бързо, има амбиции и желания, след това се появява отговорността за семейството и децата. След поредица от тези събития човек често се уморява от тази надпревара, губейки себе си като индивид. С възрастта имате все повече време за себе си и за своите хобита и имате възможност да отделяте толкова време на интересите си, колкото искате. Най-после започнете да живеете не „по план“, измислен от някой друг, а според повелята на сърцето ви.

Още: Какво трябва да бъде храненето ни според възрастта?

Най-накрая намирате вътрешна свобода

Всеки възрастов етап носи нови амбиции, цели и цели. В по-зряла възраст няма такава многозадачност: няма нужда да бягате навсякъде, да постигате или да доказвате нещо на някого. Появява се чувство за увереност в себе си, важността на вашето мнение и правилността на вашите действия, страхът да бъдете съдени или укорени от някого изчезва и вече не е необходимо да градите наполеонови планове, за да осигурите бъдещето си. Това поражда усещане за свобода и самочувствие, което означава вътрешна хармония.

източник: https://www.marieclaire.ru/psychology/kak-perestat-boyatsya-starosti-5-vazhnykh-myslei-kotorye-izmenyat-vashe-vospriyatie-vozrasta/

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес