Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем да се притесняваме за работа по време на ваканция

26 октомври 2024, 20:00 часа

Определянето на строги граници между професионалния и личния живот става все по-трудно в съвременния свят. Често обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Ето някои практични съвети за изключване от мрежата, дори за най-големите работохолици.

1. Сложете известията си на пауза

Невъзможно е да се откъснете от работата, когато телефонът ви звъни или лаптопът ви пищи - постоянно напомняне, че шефът или колегата ви се нуждае от помощта ви точно сега. По-добре е да отложите известията си, така че да се появят наведнъж след завръщането ви, а не да се появяват през цялото време на отпуската, защото по принцип не сме устроени така, че вниманието ни да се разделя по този начин, и това може да ни накара да се чувстваме изтощени или изцедени.

Още: Депутатите се събират за последно преди лятната ваканция

За щастие, това е доста лесно да се направи (дори и да не сте технически грамотни) и повечето ви приложения вероятно имат настройка за изключване на известията. В Slack например можете да влезете в профила си, да изберете предпочитания и ръчно да изключите всички известия до определена дата по ваш избор. Ако използвате Microsoft Teams, щракнете върху настройките, за да преустановите всички входящи съобщения или обаждания. Gmail също ви позволява да регулирате състоянието си в настройките до режим „Не безпокойте“ за колкото време ви е необходимо.

2. Временно изтрийте всички приложения, свързани с работата, включително електронната си поща

По този начин няма да можете да действате според желанието си да влезете в безплатния Wi-Fi и да отговорите на имейли, докато чакате във фоайето на хотела, да речем, или да проверите известията си в Slack по време на брънч с вашите близки.

Можете също така да замените тези приложения с такива, които ви напомнят защо сте на почивка: да присъствате и да се забавлявате. Инсталирайте си Kindle, Headspace или друго приложение, което ви пренасочва към релаксация.

Още: Ди Каприо пострада от медуза

3. Оставете настрана работния си лаптоп или телефон

Знаем, че това не е възможно за всеки, особено ако „служебният ви телефон“ е и ежедневният ви мобилен телефон. Повечето от нас не могат да се откажат напълно от технологиите.

Задаването на автоматичен отговор за извън офиса е чудесен начин да предупредите, че няма да отговаряте на всеки, който се опитва да се свърже с вас. Можете да персонализирате имейла си, за да включите датата на завръщането си, както и един или двама колеги, които могат да отговорят вместо вас.

4. Дръжте се отговорно

Още: Когато ваканцията е бреме: Защо се появява стрес преди отпуската?

Дори и да следвате всички стъпки в тази статия, до голяма степен от вас зависи дали искате да прекарате почивните дни в релаксация или в стрес заради това, от което се предполага, че ще се отървете. Всъщност винаги можете да изтеглите отново това работно приложение, например, или да промените обратно всички настройки, които са заглушавали сигналите ви.

Най-важната стъпка е да се замислите защо си взимате отпуск. Дали сте поискали едноседмична почивка, защото работата ви е отнемала непрекъснатото, качествено време със семейството ви? Дали тропическото ви пътуване е възможност да се отпуснете и да облекчите част от стреса, свързан с работата?

Независимо от причината, вие сте избрали да си вземете почивка и точно това трябва да направите, доколкото можете. Насладете се на екскурзията си, вместо да се фиксирате върху предстоящата среща следващата седмица.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес