Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем да пием бира всеки ден?

21 юни 2024, 13:22 часа

Дори една бутилка пенлива бира на ден води до пристрастяване. Ще ви кажем как да се отървете от нея.

Реклама

Много хора, особено мъжете, имат навика да изпиват една-две кутии бира след тежък работен ден. И много хора смятат, че нищо няма да им стане. Въпреки това към бирата много бързо се пристрастява. Смята се, че хроничният алкохолизъм се развива многократно по-бързо от пиенето на тази пенлива напитка, отколкото от пиенето на силни напитки. Ще ви кажем как да се отървете от навика да пиете бира всеки ден.

Вредата от бирата

Всички алкохолни напитки имат пагубен ефект върху човешкото тяло. Да не говорим, че пиенето на алкохол увеличава склонността на човек да извършва престъпления, причинявайки повече злополуки и увеличавайки риска от нараняване. Бирата има много пагубен ефект върху сърцето.

Немският професор Bohlinger дори въвежда такова понятие като „бирено сърце“. Тази напитка съдържа токсични вещества, включително тежки метали. Разрушават черния дроб, бъбреците и засягат ендокринната система. И бирата, продавана по рафтовете на магазините, не винаги е с високо качество, което може да причини тежко отравяне.

Бирата е силно диуретично питие, което извлича полезни микроелементи от тялото, причинявайки техния дефицит. Освен това редовното пиене на бира причинява подуване и насърчава наддаването на тегло. Струва си да се знае, че под въздействието на какъвто и да е алкохол ставите и мозъкът се разрушават. Газовете и дрождите разширяват стените на стомаха, а съдържащият се алкохол провокира дразнене на храносмилателната система, блокирайки центровете за насищане. Ето защо искате да ядете и пиете повече.

Според изследвания дори малки количества алкохол увеличават риска от развитие на различни заболявания, включително рак, и преждевременна смърт. Тези, които пият редовно, са по-податливи на депресия.

Редовната консумация на бира причинява сериозни вреди на здравето.

Лекар разкри до какво води пристрастяването към бирата

Какво се случва, ако пиете бира всеки ден?

Алкохолът води до намаляване на производството на лимфоцити, които са отговорни за имунитета на клетъчно ниво. Ето защо тези, които пият редовно, са най-податливи на тежки инфекциозни заболявания. И техните заболявания продължават по-дълго и по-трудно се понасят.

Също така трябва да запомните, че дори с едно питие алкохол, защитните свойства на тялото ни не работят напълно в продължение на два дни и ако пиете два или три пъти седмично, тогава имунната система няма да има време да се възстанови при всичко. Поради отслабения имунитет могат да се развият различни автоимунни заболявания, да се появят ракови тумори и да се наруши регенерацията на тъканите.

Признаци на бирен алкохолизъм

Тъй като много хора пият бира всеки ден, няма препивания като такива. Възможно е обаче да забележите други признаци, които показват бирен алкохолизъм. Ето ги и тях:

- Промени в настроението. По правило настроението се влошава, ако няма възможност за пиене. Поради това се появява агресия или, обратно, летаргия. Искам да намеря начин да пия.

- Външни промени. При редовна консумация на бира се появява корем, гърдите се уголемяват, лицето се закръгля, появяват се излишни килограми и се увеличава изпотяването.

- Хормонален дисбаланс. Когато мъжете пият прекомерно бира, се появяват женски хормони, които причиняват мазнини. При жените, напротив, косата започва да расте обилно и гласът им става по-груб.

- Желанието да има махмурлук сутрин. Появява се желание за бира. Без чаша бира апетитът изчезва.

- Сърдечни проблеми. Тази напитка уплътнява стените на кръвоносните съдове и сърдечния мускул.

- Скокове на налягането. Под въздействието на алкохола кръвното налягане се повишава, което започва да скача без известна причина.

Колко алкохол има в една бира?

Как да спрем да пием бира?

Има няколко начина да спрете да пиете бира всеки ден. Нека поговорим за тях по-подробно.

Намерете си хоби

Някои хора пият вечер, защото нямат какво да правят. Можете да отделите една вечер с полезно хоби, което ще ви помогне да облекчите стреса и да ви разсее. Например, трябва да започнете да спортувате, да ходите на фитнес, да правите йога или да плувате. Опитайте да отидете на театър, кино и изложби.

Трябва да отделяте повече време на семейството си. Например, вземете децата си от детска градина и училище, пишете с тях домашни и играйте на интересни игри. Можете да пазарувате със семейството си. Помага да се контролирате по време на шофиране. Отидете някъде вечерта с кола. Все още ви помага да се чувствате желани.

Народни средства

Ако не можете да използвате лекарства, тогава можете да опитате народни средства. Известно е например, че лимоновият сок помага. В рамките на две седмици трябва да изпиете литър течност, като наблюдавате дневната доза. Този метод обаче не е подходящ за хора със стомашно-чревни проблеми, пептична язва и гастрит.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес