Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си помогнете, ако се почувствате зле заради магнитна буря?

19 октомври 2024, 13:00 часа

Много лекари признават, че магнитните бури не са просто природно явление. И това не винаги е причина за самооправдание. Те могат пряко да повлияят на здравето, особено при хора с хронични заболявания, възрастни хора и деца. Как да оцелеем при магнитни бури?

 

Кой е изложен на риск

Още: Магнитни бури за седмицата 14-20 октомври 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическото време има много силен ефект върху благосъстоянието. Най-чувствителни са възрастните и кърмачетата, хората с хронични заболявания (нарушения на сърдечния ритъм, високо или ниско кръвно налягане, възпаления), както и бременните и кърмачките.

Симптоми, които могат да се появят по време на силни магнитни бури са: обща слабост, неразположение, главоболие, замаяност, усещане за непълно вдишване, световъртеж, нестабилност, може би дори усещане, че нямате достатъчно сила.

 

Същността на магнитната буря

Още: Огромна коронална дупка изпраща най-силната магнитна буря за годината (ВИДЕО И ГРАФИКА)

Има статистика, че по време на силни магнитни бури, когато скалата е 4 и по-висока, смъртността от инсулт се увеличава със 7-11%. Има научна работа, изследваща детската смъртност, която потвърждава, че има процент на влиянието на магнитните бури върху този показател.

Трудно е да се идентифицира напълно механизмът, чрез който магнитните бури влияят негативно на тялото, но учените в изследвания са стигнали до извода, че тези събития променят състоянието на антиоксидантната система в тялото.

Всички знаем, че свободните радикали постоянно се появяват в тялото. Те увреждат клетките и предизвикват процеса на апоптоза – смърт – в тях. Нервната система е особено чувствителна към оксидативен стрес. А при възникване на магнитни бури страда преди всичко вегетативният център. Това е нашето най-деликатно, най-високо техническо „оборудване“. Тоест, именно там възникват някои неизправности във функционирането на всички вътрешни органи.

 

Още: Магнитни бури за седмицата 7-13 октомври 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Какво да направите, за да се почувствате по-добре по време на магнитни бури

·         Много е важно да поддържате тялото с антиоксиданти - добавете към диетата си повече зелен чай, пресни зелени зеленчуци, билки, витамини А и Е.

·         Избягвайте допълнителен оксидативен стрес - това са притеснения, "нерви", алкохол, тютюнопушене, липса на сън. Не планирайте специални действия от ваша страна през тези дни.

·         Пийте повече течности.

·         Правете леки разходки, те подобряват микроциркулацията в тялото.

Освен това, може да помогне приемът на тези вещества, които подобряват синтеза на енергия - магнезиеви препарати, комплекс от витамини от група В, но първо трябва да обсъдите тяхното използване с вашия лекар.

Трябва да се грижим за здравето си, да решаваме проблемите с хроничните заболявания, да се настройваме към здравословно настроение и постепенно да се отървем от тази метеочувствителност към магнитни бури.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес