Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справите с много ядосан шеф?

02 юли 2024, 09:19 часа
Реклама

Тъй като прекарваме половината от съзнателния си живот на работното място, изборът му е важен за щастието ни особено ако сме от хората, за  които кариерата е от първостепенно значение. Сред най-сложните отношения във връзка с работата, са тези с шефа особено ако не е от най-кротките и проявяващи разбиране.

Ядосан шеф е последното, което служителите искат да видят, тъй като е възможно да станат обект на недоволството му, дори без да са причината за яда. Често неадекватният подход на служителя към ядосан шеф става причина за ескалиране на конфликта и трайно нездравословна работна среда. За да ги избегнете, вижте как да се справите с ядосан шеф и какво допринася за възстановяване на хармонията и мира на работното място.

Какво да направите, ако шефът ви принуждава да напуснете работата си

Ядосан шеф – ръководство за употреба

Няма да отричаме, че в много случаи от отношенията с шефа зависи работното място. Често ставаме обект на гняв на началството поради грешки и пропуски в работата, но не е изключение нашият ядосан шеф да има лични или финансови проблеми и да сме обект на недоволството му, без да сме причината за него.

Независимо какъв е случаят, важно е да съумеем да възстановим и поддържаме нормални отношения с шефа си, без които работното място се превръща в деветия кръг на ада, а търсенето на нова работа е на прага на вратата ни. За да се справите с ядосан шеф е нужно:

-          Да разберете причината за яда му, за да съобразите поведението си с нея. От това дали вашият шеф е разстроен заради проблеми в работата или заради лични проблеми ще зависи вашето поведение. При работни проблеми може да помогнете на началството за справяне със ситуацията, с което да допринесете за успокояване на работната среда. При лични проблеми единственото, което може да направите, е да проявите разбиране и съчувствие, но не и да допринесете за разрешаване на проблема.

-          Не бягайте от проблема, ако вие, вашата работа или работният процес сте причината за гнева. Ефективна комуникация е важна стъпка и една от първите към справянето с ядосан шеф. Помолете за среща на четири очи и проведете открит разговор с готовност да коригирате поведението и работата си, за да не сте причина за гнева. Поинтересувайте се от очакванията му към вас и подходете към разговора с мислене, ориентирано към решение, показвайки ангажимент да разрешите всички проблеми, зависещи от вас, които са причина за гнева.

-          Покажете професионализъм и не ставайте жертва на емоциите си. Те нямат място на работното място. Избягвайте да реагирате емоционално, не заемайте отбранителна позиция, не се оправдавайте, дори да знаете, че имате оправдание, за да не ескалира ситуацията.

Демонстрирането на устойчивост и зрялост са от ключово значение за справянето с ядосан шеф, за разрешаването на проблемите и за възстановяване на доверието. Конфронтационният език или защитните аргументи не работят във ваша полза. Вместо това проявете внимание към притесненията на шефа, изслушайте и приемете неговите опасения и аргументи и поемете ангажимент за намиране на решения.

Ако шефът прави тези 3 неща, по-добре напуснете колкото се може по-бързо

-          Поемете отговорност за пропуските и грешките си в работата, ако те са причина за гнева на шефа.

-          Потърсете обратна връзка от шефа си, показвайки жив интерес към очакванията му към вас. Като разбирате тези очаквания, показвате желание да се учите и да растете, да се стремите към усъвършенстване, както и показвате уважение към чувствата и емоциите на отсрещната страна, а това е важна стъпка към добрите взаимоотношения и към справянето с ядосан шеф.

-          Потърсете помощ за справяне с проблема. Дори да сте се изяснили с шефа, подобна буря и притесненията, които сте преживели, могат да доведат до риск от физически и психически проблеми. Разчитайте на подкрепата на близки хора и колеги, за да възвърнете самочувствието си и доброто разположение на духа, за да съхраните себе си и да не попаднете в капана на яда на свой ред особено ако шефа ви е обвинил несправедливо, излял е върху вас гнева си, без да имате вина, не ви е изслушал или се е държал грубо.

И все пак – ако гневните пристъпи на шефа са често явление, ежедневие или начин на общуване с подчинените, ако отношението му ви унижава и ви прави нещастни, ако прекарвате повече време в успокояване на шефа и изясняване на причините за поредния гневен пристъп вместо в работа, помислете дали не е време за ново работно място.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес