Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим със затруднено дишане на нервна почва?

20 октомври 2024, 06:30 часа

Свързаните с тревожност разстройства са сред най-честите психиатрични проблеми.

Тревожността е неясно и неприятно чувство, което може да бъде предизвикано от различни фактори. Най-честите са стрес, страх и опасения за нещо, което предстои. Усещанията на нервна почва може да бъдат толкова лоши, че да попречат на пациента да живее рутинно.

Д-р Рикардо Зимер, психиатър в болницата „Санта Катарина“ в град Блуменау, щат Санта Катарина, Бразилия, разказва за този проблем. https://www.ricardozimmer.com.br/materia/falta-de-ar-um-dos-sintomas-mais-comuns-da-crise-de-ansiedade/

Още: 7 симптома на тревожност, които хората бъркат с инфаркт

Симптомите, които могат да се появят при криза на нервна почва, включват: тахикардия (сърцебиене и учестен пулс), болка в гърдите, треперене на ръцете, замаяност, мускулно напрежение, сухота в устата, недостиг на въздух. Този последен симптом много плаши пациентите.

Когато се появи задух, първите стъпки, които трябва да предприемете, са да седнете и да се опитате да се успокоите, но ако усещането не се подобри до половин час, трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

Стрес и безпокойство

Емоционалните причини са най-честите причини за недостиг на въздух при здрави хора, особено при юноши и младежи. При тях в случай на тревожност, прекомерен стрес или панически пристъп може да се стигне до затруднено дишане.

Още: Кои са най-честите причини за задух?

Как да се постъпи в такъв случай? Важно е да потърсите психологическа помощ. В допълнение към практикуването на физически дейности и здравословна диета, пиенето на успокояващ чай, например капсули от лайка или валериана, е добър вариант.

Какво се счита за задух?

В медицината задухът се нарича "диспнея". Характеризира се с усещане за стягане в гърдите и липса на достатъчно въздух за дишане.

Недостигът на въздух е твърде неприятно усещане и плаши пациентите, които не познават истинската причина за това си състояние, понеже диспнея може да се усети при заболявания като астма, сърдечна недостатъчност, инфаркт и дори ковид-19.

Още: 8 сигурни признака, че имате дефицит на желязо

Как да различим задуха поради пристъп на тревожност от друго заболяване?

При пристъп на тревожност задухът е периодичен, тоест появява се и изчезва за период от часове. Освен това се появява внезапно и интензивно, обикновено придружен от други симптоми, като безсъние и промени в храненето.

За да се разграничи тревожността от някое от тези други заболявания, се препоръчва, когато пациентът изпитва задух за пръв път, да потърси медицинска помощ. По този начин биха могли да се изключат други проблеми.

Защо безпокойството предизвиква задух?

Когато изпитвате тревога, мускулите на цялото тяло се напрягат и сковават. Този процес включва мускулите на врата и раменете, които помагат при дишането. Освен това, при пристъп на тревожност е обичайно пациентът да диша по-бързо, което в крайна сметка изморява дихателните мускули, те не могат да се отпуснат за издишване - и част от въздуха остава в белите дробове. Именно този въздух в белите дробове предизвиква усещане за стягане в гърдите, а това може да задълбочи паническата атака още повече, влошавайки симптомите.

Как да се справим със задуха на нервна почва?

За да преодолеете проблема, трябва да се отпуснете.

Има няколко техники, които помагат кризата да премине по-бързо. Повечето от тях включват отпуснато седене, дълбоко дишане и съсредоточаване на ума върху други неща.

Кога трябва да потърся медицинска помощ при пристъп на тревожност със задух?

Ако вече имате диагноза тревожност и знаете, че това, което чувствате, е паническа атака, няма нужда да търсите незабавна медицинска помощ, тъй като симптомите обикновено отшумяват след няколко минути.

Въпреки това е препоръчително да посетите психиатър, когато сте добре и кризата отмине. Това е така, защото професионалистът ще препоръча правилната терапия за контрол върху пристъпите на тревожност; може да ви научи на техники за релаксация с цел симптомите на безпокойството да преминават по-бързо.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес