Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се предпазите от горещините?

15 август 2024, 07:45 часа

Защитата в горещините е от съществено значение за поддържане на добро здраве и предотвратяване на свързаните с топлината заболявания. Високите температури могат да създадат сериозни рискове, включително топлинно изтощение, топлинен удар и дехидратация. Ето как можете да се предпазите ефективно:

Останете хидратирани: Една от най-важните стъпки е да пиете много течности. Най-добре е вода, но можете да консумирате и спортни напитки, за да възстановите електролитите, загубени при изпотяване. Избягвайте алкохола и кофеина, тъй като те могат да засилят дехидратацията. Пийте редовно през целия ден, дори и да не чувствате жажда, тъй като невинаги можете да разпознаете ранните признаци на дехидратация.

Жега и ниско кръвно - ето как да се справим с проблема

Облечете се подходящо: Носете леки, свободни и светли дрехи. Леките материи като памука позволяват на кожата ви да диша и помагат за по-ефективното изпаряване на потта. Тъмните или тесни дрехи могат да задържат топлина и да увеличат риска от проблеми, свързани с топлината. Освен това носенето на шапка с широка периферия и слънчеви очила може да осигури допълнителна защита от слънцето.

Избягвайте пиковите часове на слънцето: Опитайте се да останете на закрито в тези пикови часове, особено ако ви се налага да бъдете навън. Ако трябва да сте навън, правете чести почивки на сянка и ограничете излагането си на пряка слънчева светлина.

Използвайте слънцезащитен крем: Предпазвайте кожата си от вредните UV лъчи, като нанасяте широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF поне 30. Нанасяйте го отново на всеки два часа или по-често, ако се потите или плувате. Слънцезащитният крем помага да се предотврати слънчево изгаряне, което може да наруши способността на тялото ви да се охлажда и да увеличи риска от топлинно изтощение.

Вземайте хладни душове или вани: За да понижите бързо телесната си температура, вземете хладен душ или вана. Прилагането на хладна, влажна кърпа върху кожата ви или използването на вентилатор също може да помогне. Ако се чувствате прегряти, тези методи могат да осигурят незабавно облекчение.

Как да предпазим старите хора от необичайната жега?

Регулирайте дейностите си: Променете дейностите си, за да избегнете прекомерното натоварване през най-горещите части на деня. Ако трябва да спортувате или да вършите напрегната работа, планирайте я за рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. Вслушвайте се в тялото си и почивайте, когато почувствате умора или замайване.

Познайте признаците на свързаните с горещината заболявания: Запознайте се със симптомите на топлинно изтощение и топлинен удар. Признаците на топлинното изтощение включват силно изпотяване, слабост, замаяност, гадене и главоболие. Топлинният удар, който е по-тежко състояние, може да причини объркване, загуба на съзнание и телесна температура над 39,4 °C. Ако вие или някой, с когото сте, изпитате тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.

Бъдете информирани: Следете прогнозите за времето и предупрежденията за горещини. Познаването на топлинния индекс и следването на местните здравни указания може да ви помогне да се подготвите и да коригирате плановете си по подходящ начин.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес