Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с лошите черти на характера ни?

02 юни 2024, 14:11 часа

Всички ние сме прекрасни хора или поне си мислим така. Но винаги има нещо, което трови живота, както на нас, така и на близките ни. Някои черти на характера понякога се намесват в живота ни, причиняват недоразумения с другите и като цяло могат да изиграят жестока шега.

1. Раздразнителност

Като правило, самите раздразнителни хора страдат от емоционална инконтиненция. Не са толкова много онези, за които раздразнителността е вродена личностна черта - само 0,1%. Във всички останали случаи тази черта на характера е следствие от някакви проблеми.

Как да се преборим?

Ако сте се довели до критично състояние, тогава е време да попитате: „Защо правя това?“ Може би е време да помислите за ваканция, смяна на работа или да си позволите време за почивка. Няма незаменими хора, така че не се забавлявайте с илюзии. Що се отнася до проблемите със съня, просто трябва да спите достатъчно.

Кои зодии имат най-тежък характер?

2. Постоянна критика към другите

Хората се критикуват взаимно, защото е просто невъзможно да се споразумеят за всичко и понякога истината се ражда в продуктивен спор. Критиката към любим човек, от една страна, може да бъде полезна, но най-често изглежда като нападки и желание за обида. Градивната критика се различава от обидите по това, че апелира към това, което не се харесва в действието на дадено лице, докато обидата е насочена към личността на човека като цяло.

Как да се преборим?

Винаги е важно не какво казват, а как го казват. Ако околните толкова дълго са търпели вашия стил на общуване, тогава може би трябва да станете малко по-мек и щедър. Винаги, когато искате да критикувате, поставете се на мястото на другия. Човекът с радост ще вземе предвид всичките ви ценни коментари, но никога няма да прости унижение, особено публично.

3. Завист

Тя убива много хора, в резултат на което служи като вдъхновение за много велики творби. Ябълките в градината на съседа винаги изглеждат по-сладки, а жената на приятеля ви е по-красива. Завистливият човек често изхожда от повърхностни идеи за успеха на обекта на завист.

Как да се преборим?

Всеки човек има свой собствен път. Не се притеснявайте да говорите с някой, чийто живот предизвиква завист, и да го попитате подробно как е успял да постигне определени резултати и през какво е трябвало да премине. Всеки успех се постига чрез някакви ограничения. В този случай си струва да изместите фокуса от „Защо той го има, а аз не?“ до "Ако той може да го направи, може би и аз мога да го направя."

Как да познаете дали човекът срещу вас има слаб характер?

4. Непоследователност

Непоследователността в дейностите често води до непоследователност в междуличностните отношения, които се превръщат в калейдоскоп от различни партньори.

Как да се преборим?

Уви, няма готови рецепти. Можете да започнете с малко и да решите какво можете да направите и кое работи най-добре. Не трябва да се заемате с проект, ако е ясно, че няма да можете да го осъществите. Откажете се от очевидно прекомерни цели.

5. Сарказъм

Насочени към нараняване на човек, засягане на неговите недостатъци по най-безпристрастен начин и излагането им на публичен показ. Добрият хумор не разваля настроението, но сарказмът може да предизвика негативни емоции. Това е социално приемлива форма на вербална агресия. Когато не можем да си позволим да кажем всичко, което искаме на събеседника си, ние го избираме като мишена за остроумия.

Как да се преборим?

Ако съгрешавате със зъл ум, тогава помислете - защо правите това и какво искате да постигнете с това? В крайна сметка има много други начини да изразите себе си. Ако изявлението на колега, приятел или любим човек ви изглежда глупаво, тогава това може да стане с помощта на изясняващи въпроси: „Защо мислиш така?“, „Как изглеждаш на това и това?“, „Възможна ли е тази опция?“ Ще се проявите като внимателен човек, а събеседникът ви ще запази чувството си на достойнство.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес