Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се грижим за коледно дърво, така че да цъфти богато?

27 октомври 2024, 17:00 часа

Коледничето е стайно растение, чийто цъфтеж се наблюдава през есенно-зимния период.

Въпреки че грижата за него не е никак сложна, то е хубаво да знаете някои специфики относно растението. Ако искате да съживите растението и да стимулирате цъфтежа, то добра опция е да го пресадите.

 

Още: Каква е разликата между Коледниче и Великденче

Кога е по-правилно да пресадите коледниче

Обикновено растенията изискват презасаждане на всеки 3-5 години. Най-добре е да направите това през зимата, веднага след края на цъфтежа. Ако обаче забележите леко влошаване в здравословното състояние на растението, може да бъде презасадено по всяко време на годината.

 

Болести и вредители

Още: Защо омекват листата на коледничето?

Често срещаните проблеми включват увяхване, загуба на цветчетата и забавен растеж. Тези симптоми могат да показват, че почвата е бедна на хранителни вещества. Увяхващите растения или тези, чиито пъпки са започнали да окапват може да са признак на гниещи корени.

Въпреки това трябва да се имат предвид други възможни проблеми с растението преди пресаждането, тъй като тези симптоми може да са резултат от други проблеми: недостатъчно излагане на светлина, неподходяща температура, неправилно поливане и недостатъчно наторяване.

 

Как да пресадите коледничето

Още: Как да си отгледаме коледниче вкъщи

Пресаждането на коледничето може да бъде доста предизвикателна задача. Тъй като растението може да стане доста голямо, то трябва да внимавате да не повредите крехкото му стъбло. Растението има остри бодли, така че качествените градински ръкавици са от съществено значение.

  • Внимателно извадете и почистете растението. Проверете за мъртви, слаби или болни стръкчета - отстранете ги.
  • Изберете саксия с 2-5 см по-голям диаметър от стария съд, с големи дренажни отвори на дъното. Ако искате да използвате декоративна саксия без дренажни отвори, тогава използвайте пластмасова вътрешна саксия с дупки.
  • Пресадете растението в нова почва, като се уверите, че използвате подходяща. 
  • Полейте обилно, оставяйки саксията да се отцеди.

 

Как да направите разсад (размножаване)

Пресаждането е идеалното време за направата на разсад.

Процесът включва отрязване на стръкче от растението, след което оставяте отрязаното крайче във вода, за да образува корен. Покриването с прозрачна найлонова торбичка ще помогне за задържане на влагата, докато стръкчето пусне нови корени.

Растенията, за които не са полагани грижи като пресаждане и наторяване за дълъг период от време, често имат увредени и изгнили корени. Възстановяването на растение с увредена коренова система е изключително трудно, затова полагайте редовни грижи, за да ви радва по-дълго с цветовете си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес