Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да реагираме на критиката - съвет от психолог

19 октомври 2024, 14:44 часа

Хората са социални същества, които имат нужда от одобрение и признание. Признанието на нашите заслуги от другите е много важно за нас, а критиката е точно обратното. Правилната реакция е изключителнлно важна за всеки, който е обект на критика. 

Основното прозрение за съзнателна реакция на критика - превръщането на агресията в шега е инициирано от американския психолог Джейми Бъкингам, който дава тласък на осъзнаването, че градивната критика е мощен тласък за развитие. 

Превърнете критиката в дискусия

"Не забравяйте, че събеседникът може умишлено да използва критика, за да ви манипулира, за да предизвика определена реакция. И ако започнете да се оправдавате, това означава, че е постигнал своето. Но критиката може да бъде градивна и наистина да насочва към важни неща. Ако тя предизвика вълна от възмущение в отговор, шансът за подобряване на определени умения се губи", казва специалистът.

Какво препоръчват психолозите в тези случаи?

"Поемете дъх и отговорете на събеседника така: „Благодаря ви, че сподели мнението си. Какво мислиш, че може да направя в случая". След това се опитайте да оцените безпристрастно дали критиката на събеседника е полезна за вас и как да реагирате на нея или да я използвате. Важно е да запомните, че критиката е субективна по природа, с която можете да не сте съгласни. По-добре е да отговорите учтиво на забележката - „Благодаря, ще го взема под внимание“ и след това да решите дали думите на критикуващия са били полезни за вас или не", съветва психологът.

Задавайте въпроси и питайте за подробности

Нека вашият критик ви каже какво точно не му харесва. По този начин ще научите причините за недоволството на другия, след това ще получите ценен урок и ще знаете как да се справите по-добре следващия път или ще разберете, че критиката всъщност е била, породена от емоциите на опонента, а не вашите действия. 

Критиката не се получава по желания от вас начин? Ето как да бъдете по-убедителни

Ако един и същ човек често ви критикува, помислете за мотивите му

Може би вашият критик непрекъснато намира грешки във вас, само защото иска да ви унижи. На такава критика най-добрата реакция ще бъде съгласието с всички твърдения, подправено с усмивка. Този метод ще обезоръжи опонента ви, защото той ще разбере, че не може да ви докосне с нищо. Можете също така да минимизирате критиките на колегите си.

Избягвайте изрази като „не е правилно“, „не е вярно“, „грешно“ е

Подобна реакция на критика може само да разпали кавга, въпреки че обективно събеседникът, който ви критикува, може наистина да не знае нещо. Съзнанието винаги възприема критиката като атака и ние подсъзнателно искаме да се защитим, така че неволно използваме всички тези думи. Затова е по-добре отново да поемете дълбоко въздух, да преброите до десет и да отговорите например „да, виждам“, „ясно е“, „интересно“.

Обърнете внимание на тона на гласа си

Той трябва да бъде спокоен и приятелски настроен. Дори признаването на вината ви с агресивен или саркастичен тон може да насочи разговора ви в грешна посока.

Вашият отговор не трябва да бъде твърде дълъг. Започнете го с думата "Да" и добавете още няколко. Не трябва да казвате „но“ и да се опитвате да се оправдавате, защото това създава впечатление за незряла личност.

Не се вкопчвайте в критики

"Нормално е критиките да развалят настроението. Но не е нормално да превъртате това, което сте чули 24 часа в денонощието, седмици и месеци наред и да гледате на критикуващия като на злодей, чиято единствена цел е да нарани чувствата ви и да потъпче самочувствието ви. В такива случаи е полезно да запомните как критикувате другите. Мислите ли за това 24 часа в денонощието, когато посочвахте нечии грешки? Не, разбира се, вие веднага се съсредоточавате върху други неща. Така трябва да реагирате и на критиките на околните", казва психологът.

За да се научите да отговаряте спокойно на критика, първо трябва да можете бързо да "се съберете". Психологът препоръчва тази техника за целта:

  • Пребройте се от 1 до 10 и обратно от 10 до 1.
  • Поемете няколко дълбоки вдишвания и издишвания.
  • Вземете лист и напишете всичко, което мислите за тази ситуация и този човек. „Излейте“ емоциите на хартия.
  • Вземете молив и задраскайте всичко, написано от сърце. След това го разкъсайте и го изхвърлете – негативната енергия ще си отиде с хартията.

"Ако почувствате, че кипите, спрете разговора, ако можете. Излезте от разговора с добро извинение, ако имате възможност", споделя в заключение експертът.

Кои са най-критичните и осъдителни зодии?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес