Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем спам имейлите в нашата поща?

08 август 2024, 09:44 часа

Какво е спам?

Спамът представлява нежелани електронни съобщения под всякаква форма, които се изпращат в нашата електронна поща.

Вероятно всеки фен на британското комедийно телевизионно шоу „Монти Пайтън“ знае откъде идва терминът „спам“. В един от скечовете през 1970 г. двама гости поръчват храна в закусвалня и забелязват, че почти всеки елемент от менюто съдържа „спам“ - вид сушено месо. Един от тях не иска да яде това ястие, но се изяснява, че е почти невъзможно да се избегне въпросната съставка.

Нещо подобно представляват нежеланите имейл-съобщения.

Първата спам-кампания по имейл е регистрирана през 1978 г., по време на която близо 400 (или 15% от всички) тогавашни потребители, свързани с предшественика на интернет - ARPANET, получили имейла. Кампанията рекламира продукта на компанията, но след като получила много отрицателни отзиви, тази форма на маркетинг не се използва известно време.

Знаете ли какво е значението на думата спам?

С разрастването на интернета нараства и мащабът на спам-кампаниите.След 2000 г. броят на натрапчивите имейли се увеличава рязко, достигайки своя връх през 2008 г., когато такова съдържание съставлява повече от 90% от целия имейл-трафик. Нещо повече, такива имейли не само разпространявали нежелани реклами, фишинг-връзки и друго злонамерено съдържание, но също така и опасен софтуер, което ги превръща в сериозна заплаха за кибер-сигурността.

Признаците на спам

Има няколко признака, по които можете да разберете, че съобщението, което е пристигнало във вашата пощенска кутия, не е честно писмо, а истински спам.

Темата. Това е първото нещо, което потребителят вижда, когато влиза в пощенската си кутия. Да, бюлетинът от любимия ви магазин може да има някакво прекалено изкусително заглавие, но е важно да обърнете внимание на начина, по който е написано, а не на самия текст. Една прилична компания няма да напише заглавието с големи или скачащи букви, да добави небуквени знаци към него или да замени букви. Сигурен признак за спам е и опитът да се побере възможно най-много информация в заглавието, понякога дори до телефонния номер на продавача на стоки и услуги.

Също така трябва да внимавате, ако писмото е изпратено от адрес на някой от публичните имейл-доставчици като Gmail, Yandex или Hotmail, или от някакво подозрително име на домейн като qwrtuipad.xyz или нещо подобно.

Оформлението. Ако получите съобщение с търговска оферта и призив да се обадите или да последвате линк, който не съдържа никакъв графичен дизайн, това почти сигурно не е от голяма и почтена компания.

10 съвета как да се предпазим от спам атака

Възможност за отписване. Ако веднъж сте се абонирали за пощенския списък на конкретен магазин, уважаващите себе си организации винаги ви оставят възможност да се отпишете. Съобщение за това задължително е най-отдолу на всяко писмо, изпратено от такава услуга. Ако не виждате такава възможност, това вероятно е спам.

По време на празници обаче съобщенията, разпространяващи зловреден софтуер и връзки към измамни сайтове, не изчезват от спам-трафика. Например, когато получавате новогодишни поздрави от неизвестен подател, особено с прикачен файл или връзка към „пощенска картичка“, не бързайте да ги отваряте. Така се разпространява зловреден софтуер, който вие сами, като отворите прикачения файл, инсталирате на вашия компютър.

Защита срещу спам

Никога не публикувайте своя имейл-адрес в публични сайтове. Ако трябва да го посочите, направете го внимателно. Можете също така да създадете имейл-адрес за еднократна употреба, който да се използва за новини или абонаменти.

Проактивната антивирусна защита блокира всякакъв зловреден софтуер, включително вируси, „троянски коне“, „червеи“ и шпионски софтуер.

Антифишингът блокира опасни страници, за да предотврати кражба или неоторизирано използване на лични данни.

Защитата от рансъмуер (програми-изнудвачи) блокира злонамерен софтуер, който шифрова потребителски данни и изисква откуп за достъп до тях.

Безплатните актуализации за постоянни високи нива на сигурност ви позволяват да се възползвате от новите технологии за сигурност веднага, щом станат налични.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес