Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем маниака и шизофреника: външни признаци на нездрави личности

11 юли 2024, 17:11 часа

В днешно време всеки може да се появи във вашия социален кръг - опасен шизофреник или маниак - убиец. Възможно ли е да ги разпознаем? Да, ако по някои предупредителните знаци.

Само преди половин век кръгът от потенциални познати в целия живот е бил много по-малък, отколкото е сега, затова качеството на социалните връзки е било несравнимо по-високо, а рисковете да попаднете в лапите на злодеи и измамници - по-ниски. Сега средата се променя със скоростта на звука на копчето "Изпрати съобщение".

Както е изчислил американският учен Лео Куин, ако се виждате с до сто души на ден, през живота си ще срещнете поне четиридесет и един убийци, без да знаете това. А сега си представете всичко това в мащабите на един метрополис и социалните медии без граници. И увеличете възможностите за запознанства от безобидни луди, които търсят изход от ръкава на пуловера си, до истински маниаци-убийци, които вероятно точно пред вас планират своя сценарий за възмездие за тежкото си детство.

Как да не попадате в подобни хора навреме, разказва хипнотерапевтът и хипнокоафьор Анастасия Сарапина.

1. Маниак в непринуден стил

Най-важният признак за външния вид на човек, обсебен от мания за жестокост, или, с една дума, на маниак, е липсата на отличителни черти във външния му вид при първи, втори и дори трети поглед. Всички негови действия и външен вид никога не са демонстративни, тъй като целта е внезапно нападение и затова е необходима потайност.

Лекар: Ако чувате гласове в главата си, не сте луд - имате следния проблем...

Шизофрениците, като хора, които са загубили връзка с реалността, не се замислят изобщо за впечатлението, което правят, и избират облеклото си под влиянието на вътрешни образи и идеи, които движат поведението им. Дрехите им често са неподходящи за етикета и възрастта, а претенциозността, смехотворността и пренебрежението към хигиената им се набива на очи.

За разлика от страдащите от шизофрения, чийто външен вид винаги е неглижиран, небрежен и явно не на място, маниаците се грижат за външния си вид, но достатъчно, за да не привличат прекалено много внимание. Затова не се успокоявайте, когато видите спретнат мъж с шапка в спрялата близо до вас кола.

Липсата на клоунска маска на лицето му или на кука вместо ръка не е признак за неговата надеждност. Наивно е да мислим, че можем да определим порядъчността на спътника само по външния вид. Това, което наистина можем и трябва да направим, е да не приписваме нито лоши, нито добри черти на хората, които не познаваме, а да внимаваме да общуваме в рамките на нормалните норми на предпазливост.

2. Те са твърде спокойни за себе си

Предвид житейските им цели и ориентации, маниаците не обичат да се показват в обществото, да привличат внимание или да спорят. Предпочитайки по-малко думи и повече дела, те не са особено готови да бъдат откровени със събеседника си и да влизат в емоционални диалози. Няма да чуете от тях подробни отговори или разсъждения по някои дълги теми. Най-вероятно това ще бъде сух разговор за основните човешки нужди от храна, сън или почивка.

Напротив, шизофреникът ще ви плени с разговора си, многозначителни безсмислени разсъждения и нелогични, пълни със свръхидеи заключения за предстояща катастрофа. Поради нарушаването на процеса на възприемане те стават прекомерно общителни отвъд тактичността и уместността на репликите. Загубвайки емоционалния контакт с близките си, те също не са в състояние да анализират смисъла на събитията, реакциите им са ярки и често нелогични (смях при катастрофа или агресия при обикновен разговор).

Маниаците по-често са малко словоохотливи, особено по остри за тях теми, по правило от сферата на интимните отношения. В края на краищата именно там е съсредоточена причината за тяхната агресия и жестокост.

Светът на маниака му диктува съвсем различни реакции. Неговата съдба е самотата, защото социалните контакти са недостъпни и безсмислени за него поради същата оскъдност на емпатията. Ето защо, дори новият ви ухажор да ви изглежда спокоен и уравновесен, докато не видите и не разпознаете неговите приятели, роднини, познати, не си струва да оставате насаме с него в търсене на доверителни отношения.

3. Странни навици

Поради сериозни психични разстройства, най-често дължащи се на травми от детството, маниаците стават безчувствени към чуждата болка и преживявания. Единственото нещо, което може да ги спре да извършат престъпление, е страхът да не бъдат заловени, а сълзите и молбите на жертвата за помилване само ги разгневяват и разпалват омраза. Хладнокръвно и дори с удоволствие гледайки сърцераздирателните за обикновения човек кадри от филма, маниакът няма да изпита ужас или стрес.

Дори по време на следствените експерименти той спокойно ще опише всички етапи на клането, ако, разбира се, бъде заловен. Садистичните наклонности могат лесно да се видят и в начина, по който се отнася към животните, и в реакциите му на сцени на насилие. Затова понякога един по-дълъг разговор на различни теми ще позволи на събеседника ви да се отвори от най-неочаквани страни.

Шизофренията, напротив, затруднява работата и обучението на човека, но в замяна на това го кара да се интересува от метафизични и религиозни практики в ущърб на себе си и на отношенията си с другите. Човекът с шизофрения замества предишните си хобита с изолация и странни навици на човек, фиксиран върху едно нещо. Всичко това може да се проследи, ако само малко поговорите с нов познат, който, за разлика от маниака, е отворена книга, която не крие съдържанието си.

Какво е шизофрения и как да я лекуваме

4. Интелектуален

Без значение колко низки и неадекватни са мотивите му, маниакът, дори и без висше образование, воден от манията си, внимателно планира нападението си. Той избира жертвата и мястото на престъплението, подготвя дори транспорт за изпращането на тялото, така че, за разлика от жертвата си, той е добре подготвен. Усилията му да прикрие следите си са толкова задълбочени, че залавянето му може да отнеме десетилетия.

Способен да води за носа опитни детективи, той тихо ще убеди всеки невнимателен човек да се отбие или да се разходи някъде, или просто да се отдръпне за пет минути. Повечето му жертви са жени и деца, затова следователите препоръчват на дамите никога да не разговарят с непознати, а децата да не ги пускат никъде сами, защото и едните, и другите са изключително доверчиви. И това е добре известно на самите маниаци, които най-често ги избират за жертви.

При шизофренията мисловните процеси на човека са нарушени. И дори да е бил талантлив, по време на болестта умствените способности дават срив, който понякога е видим с просто око. Затова с тях си струва да се внимава да не се влиза в никакви конфликти и спорове.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес