Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че сте срещнали правилния човек?

08 юни 2024, 12:11 часа
Реклама

„Пеперуди в стомаха“, „усещане за полет“, „желание да не се разделяш с даден човек“ - с тези думи хората често описват правилните признаци на влюбването. Но не напразно съществува фразата „не бъркайте влюбването с любовта“, която подсказва, че трябва да се замислите дълбоко дали наистина искате да свържете живота си с този човек.

Въпроси за истинската любов и краткото увлечение зададохме на известния психолог, сексолог и семеен психотерапевт Наталия Романовская.

Какво е „запознай се с твоя човек“?

Идеята „да срещнеш любовта на живота си и да я задържиш до края на живота си“ е донякъде детинска и наивна. Типичните проблеми в брака, които водят до развод, се решават с уважителен и внимателен разговор.

Хората използват стереотипни изрази като „не се разбираха“, когато описват разбираеми проблеми в общуването. Като начало трябва да разберете какво ви харесва и какво искате, а след това да изградите диалог в двойката.

В психологията съществува понятието „проекция“ - то означава, че човек вижда света през призмата на някой друг. Това са същите тези розови очила, за които е известно, че счупват стъклото отвътре. Много често очакванията от партньора са натоварени с родителски проекции.

10 знака, че сте открили истинската любов

Как да не бъркаме хормоналната буря с истинските чувства?

Истинските чувства и хормоналната буря могат да вървят заедно. Биохимията на нашия мозък ни дава един вид илюзия, че човекът пред нас е същият човек. Един от моите учители наричаше този период „пиедестализиране“ на другия. Струва ви се, че той или тя е най-добрият човек на земята и никой никога не е преживявал подобно нещо. Но това е илюзия, фантазъм на възприятието, плод на експлозията на хормоните, подтикващи двойката да се сближи за много кратък период от време.

Световната здравна организация определя периода, който наричаме влюбване, като своеобразно променено състояние на съзнанието: критичността към другия човек е силно намалена, добродетелите се преувеличават, а недостатъците се омаловажават.

А след това идва изтрезняването и това е нормален период на ставане на двойка. По това време трябва да се задават въпроси: „По какво си приличаме? В какво сме еднакви и в какво се различаваме?“ Това са всички онези неприятни, рутинни, земни теми, които не е прието да се обсъждат в красивите филми, но за тях трябва да се говори в живота. Въпроси за парите и религията, за понятието изневяра, за домашните задължения и ценности.

Сигурни сте, че човекът е единственият, но семейството или приятелите ви започват да се съмняват в избора ви. Как да повярвате на себе си?

Да се доверявате на себе си, да се ръководите от собствените си осъзнати чувства, е много зряла позиция. А опитът да се обсъжда с приятелите и семейството на избраника е свързан със зависимостта от другите. Възрастните взаимоотношения предполагат дълбоко отделяне от мнението на другите и добро разбиране на собствените граници. Едно от най-високите нива на отделеност е способността да бъдеш в конфликт с близките си и да не прекъсваш контакта с тях.

Ако вашият партньор ви помоли да изчакате

Ако виждате, че няма ответна реакция, то равновесието във връзката явно е нарушено. В такива случаи е по-добре да имате смелостта, честността и отговорността да приемете ситуацията. И не се изпълвайте с надеждата, че ще успеете да промените чувствата на другия човек чрез някаква манипулация или всеобхватната сила на вашите чувства. Не, няма да успеете.

Как да разберем кога се появява истинската любов

Ако сте прибързани

Когато партньорът ви прибързва в съвместния живот, трябва сериозно да се замислите в каква връзка иска да ви въвлече. Всяко прибързване е манипулация. Винаги е по-добре първо обстойно да опознаете човека, който ви предлага да влезете във връзка.

Сигурни сте, че партньорът ви е единственият, но е време да настъпи първата криза

Хората искрено вярват, сякаш само те имат криза в семейния си живот, а за останалите всичко върви гладко. Но това не е така. За да прочистя съзнанието, задавам на хората въпрос, който много хора възприемат като неприятен: „Защо обичаш партньора си?“. Той сякаш разбива илюзията, че обичаме въпреки, без причина.

Кризите са нормална част от една връзка и трябва да ги имате предвид, за да споделяте безопасно преживяванията си с партньора си. Откритият диалог вече е гаранция, че кризата ще бъде преодоляна.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес