Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да прогоним комарите от помещението?

29 юли 2024, 14:33 часа

В борбата с комарите може да ви помогнат както добре известните, стари народни средства, така и съвременните технологии.

Съвременни технически решения

Ултразвуков репелер

Ултразвуковият репелер е устройство, което предава ултразвукови вълни. Те не се чуват от хората, но комарите не могат да ги понасят и отлитат на безопасно разстояние. В зависимост от модела площта на разпространение на ултразвука варира от 20 до 5000 квадратни метра. Устройството е подходящо за лятна вила.

Антимоскитна (противокомарна) лампа

По цялата площ на лампата против комари преминава ток, при контакт с който насекомите умират. За хората такава лампа е абсолютно безопасна - токът в нея е твърде слаб, за да ни навреди.

Кои комари се хранят с кръв и кои не?

Фотокаталитичен капан

Този капан с нощна светлина може да се използва както на открито, така и на закрито - например, поставен на нощно шкафче. Начинът му на действие е безопасен за хората и околната среда и е много ефективен срещу комари. Когато е включен, капанът свети с мека лилава светлина. Панелът, покрит с титанов двуокис, се нагрява и отделя въглероден двуокис, който действа като примамка за насекомите. Комарът лети към източника на топлина, светлина и миризма и се засмуква в колбата-капан.

Електрически фумигатор (лат., fumiga - дим)

Електрическият фумигатор вероятно е познат на всички. Това е малко устройство, което се свързва към електрическата мрежа и излъчва вещества, които тровят комарите, но са безопасни за хората (и, впрочем, миришат доста приятно). Смесите за електрофумигатора се предлагат под формата на плочки или гел. След включване на устройството те се нагряват и започват да се изпаряват.

Гривна против комари

Гривната против комари е тясна лента, която се носи на китката и се закопчава с копче или велкро. Съдържа специални вещества, които отблъскват комарите. Обхватът й е до 100 см.

10+ ефективни начина да се предпазите от ухапвания от комари

Бариерен метод

За да предотвратите навлизането на комари в помещенията, монтирайте комарници (мрежи против насекоми) на всички прозорци, а на вратите - подвижни. Те се избират според размера на дограмата и се прикрепят към нея. Важно е да се вземат предвид няколко нюанса. Първо, клетките на такава мрежа трябва да са по-малки от размера на комара - от 3 до 6 мм. Второ, за да стане още по-ефективна, трябва да се обработи със специален инсектицид. Трето, важно е децата и домашните любимци да нямат пряк достъп до мрежата - тя няма да издържи, ако дете или котка стоварят цялата си тежест върху нея.

Народни средства

Ванилия

Разредете няколко супени лъжици ванилин в топла вода, натъркайте кожата си с тази смес или я напръскайте в стаята (етеричното масло от ванилия също ще подейства).

Етерични масла

Етеричните масла отблъскват комарите. Достатъчно е да нанесете каквото и да било етерично масло – от лавандула, евкалипт, портокал, мента, върху кожата си или да го добавите към ароматна лампа. Или накиснете няколко салфетки в него и ги разположете из стаите. Методът обаче не е подходящ, ако имате котки у дома - етеричните масла са вредни за тях.

Кои комари се хранят с кръв и кои не?

Лимон

Лимонът е друг враг на комарите. Достатъчно е да смесите сока от един лимон с 10 мл евкалиптово масло и да го намажете по откритите части на тялото - така малките кръвопийци ще ви изоставят.

Карамфил

Комарите се отблъскват от миризмата на карамфил. Приготвянето на вода от карамфил като естествен репелент е много лесно - просто залейте 5 г готварски карамфилчета с чаша вода, оставете да ври 15 минути, охладете, прецедете и добавете малко спирт. Този спрей може да се прилага както върху дрехите, така и върху откритите части на тялото.

Хвойна

Хвърлените в огъня хвойнови клонки или шишарки отделят специфичен дим, който комарите просто не могат да понасят. Идеално средство за тихи събирания в беседка.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес