Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да преодолеем страха от шофиране?

13 август 2024, 14:44 часа

Висока скорост, неправилно изпреварване, самонадеяност, неспазване на ограниченията и правилата за движение по пътищата, отнемане на предимство – това виждаме всички ежедневно по родните пътища, поради което е голяма изненада фактът, че всеки четвърти шофьор има страх от шофиране. Как е възможно едновременно да се страхуваш и да не спазваш правилата, които могат да спасят живота ти в случай на инцидент?

Страхът от шофиране засяга толкова много шофьори, изпитващи паника, сядайки зад волана, че има свое собствено име – амаксофобия. Тази фобия засяга в повечето случаи нежната половинка на човечеството, но и мъжете не са защитени, макар да показват увереност и дори излишна самонадеяност на пътя.

Със сигурност е успокояващо да знаете, че не сте сами в този страх и че не е нужно и дори е опасно да се опитвате да демонстрирате увереност, докато страхът ви пречи да мислите и реагирате по най-правилния начин. Страдащите от амаксофобия шофират със страх, сядат зад волана, рисувайки страховити картини в представите си какво може да се случи на пътя,  шофират под напрежение и са в напрегнато очакване да им се случи нещо лошо.

Страхът е породен не само от липса на увереност в собствените способности и шофьорски умения, но и от това как се държат на пътя другите шофьори и че ще попаднат на пиян или дрогиран колега с всички рискове, произтичащи от това. Засегнатите от фобията шофьори обикновено не се оказват от управление на автомобил, но го правят в краен случай, с нежелание и под въздействието на страха. Тези водачи търсят информация как да преодолеем страха от шофиране, за да изпитат и те наслада от пътуването и да могат да се придвижат от точка А до точка Б, без да се препотяват многократно.

Тези 9 грешки се допускат от всички жени при шофиране

Как да преодолеем страха от шофиране?

Безпокойството по време на шофиране е нежелано, тъй като увеличава риска от инциденти, грешни действия и решения, предприети именно поради страха, както и от пътен травматизъм, поради което е важно да се преодолее този страх. Има начин фобията да остане зад гърба ви и да се превърне в лош спомен, ако спазвате тези съвети:

-          Планирайте

Независимо дали говорим за придвижване вътре в града или за дълго шофиране до далечен град, планирането ще намали напрежението, защото ще премахне част от неизвестността. Докато планирате, ще разучите и маршрута  си, като по този начин ще знаете кои са натоварените точки, къде е най-сложно да шофирате, кои са местата, на които трябва да се престроите, къде има места за зареждане на гориво и почивка и т.н. Ако познавате пътя, ще се чувствате по-уверени и страхът няма да блокира мисленето ви.

-          Дишайте дълбоко

Паник атаката, която преживявате всеки път, когато сядате зад волана, ви оставя буквално без дъх.  Дишайте дълбоко, вземете леко билково успокоително, предписано за целта от лекар, не мислете какво може да се обърка и да се случи страшно, а как ще си прекарате превъзходно там, накъдето пътувате.

-          Работете върху себе си

Работете върху техники за релаксация, за да се насърчи поемането на контрол върху автомобила при шофиране.

-          Придобийте увереност

Ако сте уверени в уменията си да шофирате, ще намалите пристъпите на паника зад волана. Опознайте автомобила си и подобрете уменията си. Намерете полигон или писта и тренирайте всички маневри, които ви притесняват, паркиране, движение върху мокра настилка, тръгване под наклон или други, в които се чувствате неуверени.

Как да се справим със страха от шофиране?

-          Познавайте симптомите на фобията

Ако знаете, че сърцебиенето, треперенето, учестеното дишане или усещането за задушаване, гаденето, подкосяването на краката са причинени от фобията от шофиране, по-леко ще преживеете тези симптоми и те няма да ви стресират допълнително, като ви карат да мислите какво се случва с вас и дали не преживявате инфаркт или друга криза, която налага спешна лекарска намеса.

Като признаете пред себе си и пред другите страха от шофиране и зададете на глас въпроса „Как да преодолеем страха от шофиране?“, вие сте направили първите крачки към справяне с проблема. Не бързайте обаче да си поставяте диагноза амаксофобия. Възможно е, ако сте млад шофьор просто да не сте овладели техниките и да се чувствате неуверени. Нормално е неопитните водачи да изпитват страх, колебание и притеснения в първите си месеци сами зад волана. Просто си дайте време, карайте бавно, вземете някои със себе си и не пропускайте възможност да трупате опит, за да добиете увереност и за да преодолеете притесненията.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес