Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предпазим старите хора от необичайната жега?

12 юли 2024, 08:08 часа

Знойното лято е в разгара си. Дори младите хора изпитват дискомфорт при такива високи температури, но какво да кажем за възрастните? Как да ги спасим от жегата и да предотвратим прегряване и смърт заради жегата?

Ненапразно 2024 г. се нарича кармична година на Дракона. Освен, че всеки си получава заслуженото, времето също се превърна в поредното предизвикателство. Показанията на термометрите отново бързо пълзят нагоре. Как да помогнем на старите хора през лятото - и да ги спасим от жегата?

Жега идва. Най-добрите стратегии срещу нея са...

Според експерти, възрастните хора, особено тези със сърдечна недостатъчност или съпътстващо сърдечно заболяване, трябва да стоят на закрито при силна жега, за предпочитане с включен климатик или вентилатор. Но имайте предвид, че имунитетът на възрастните хора е намален, затова, когато ги спасявате от жегата, трябва да се уверите, че не настиват, не понижавайте температурата в стаята твърде и нека възрастният човек да не е в зоната на директен въздушен поток.

Ако няма климатик или вентилатор, трябва да използвате други начини за понижаване на телесната температура. Например, вземете чаршаф, намокрете го и го окачете в стаята: докато водата се изпарява, тя отнема от околната топлина.

Експерти споделят още един животоспасяващ лайфхак: можете да вземете вана с хладка вода (25 градуса) или да си направите мокри обтривания или обвивки с влажен чаршаф. Човек ще се нагрее, ще изпари влагата и ще загуби излишната топлина.

Жега и ниско кръвно - ето как да се справим с проблема

Ако се почувствате зле на обществено място, избършете лицето и шията си. Отново кърпата, салфетката или чаршафът трябва да са с комфортна стайна температура – ​​поне 22 градуса. Ако имате главоболие заради топлината, можете да поставите студен компрес върху тила си.

Ако е много горещо, можете също да вземете празни пластмасови бутилки, да ги напълните с вода и да охладите (но не замразявате) в хладилника. След това увийте хладния контейнер в кърпа, за да избегнете локална хипотермия, и си легнете, като се покриете с одеяло и поставите бутилките отстрани от различни страни за охлаждане.

Освен това, в горещо време възрастните хора могат да пият зелен чай, но не горещ. Като цяло, колкото по-горещо е, толкова повече трябва да пиете вода, айран, но не и безалкохолни газирани напитки, защото не утоляват жаждата. Можете също така да пиете минерална вода в горещо време. Или вземете обикновена студена вода, изстискайте лимонов сок в нея и изпийте хладна лимонада.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес